Σάββατο, Ιουνίου 25, 2011

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.



Το sexting εισβάλλει στη ζωή μας

Ανταλλαγή μηνυμάτων, φωτογραφιών και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου

-«Τι φοράς τώρα;».
- «Αν είσαι καλό παιδί θα σου στείλω ένα MMS που θα σου αρέσει. Αλλά πρώτα θέλω να μου δείξεις κι εσύ κάτι».
- «Τσέκαρε το email σου. Σε περιμένει μια φωτό πολύ καυτή».

Τα παλιά χρόνια το φλερτ γινόταν στα παρκάκια και στις πλατείες, όταν οι μικροί σχόλαγαν από το σχολείο και οι μεγαλύτεροι από τη δουλειά.

Σήμερα, η Ελλάδα... αναστενάζει στους υπολογιστές, στα κινητά και τα κοινωνικά δίκτυα. Διάλογοι όπως ο παραπάνω αποτελούν μέρος της καθημερινότητας εκατοντάδων χιλιάδων μελών του παγκόσμιου «ψηφιακού χωριού», μεταξύ αυτών και πολλών Ελλήνων.

Πρόκειται για το λεγόμενο sexting (εκ του σεξ και του texting). Όπως υποδηλώνει η ετυμολογία του όρου, η εν λόγω πρακτική αφορά στην ανταλλαγή μηνυμάτων, φωτογραφιών και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου μέσω Διαδικτύου ή κινητών τηλεφώνων. Δεν πρόκειται όμως για πορνογραφικό υλικό, αλλά για ερασιτεχνικές φωτογραφίες και βίντεο που απεικονίζουν σε «άσεμνες» στάσεις τους ίδιους τους αποστολείς τους.

Το sexting εμφανίστηκε πριν από λίγα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εσχάτως έγινε μόδα και στην Ελλάδα, κυρίως μεταξύ ανηλίκων, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα ερωτικού περιεχομένου χρησιμοποιώντας το Ιντερνετ (μέσω email, υπηρεσιών instant messaging ή Skype) ή τα κινητά τους τηλέφωνα (μέσω SMS και MMS), με στόχο την εξ αποστάσεως ικανοποίηση του εικονικού τους συντρόφου.

Πρόκειται για έναν - φαινομενικά - ασφαλή τρόπο που τους επιτρέπει να διεγείρουν σεξουαλικά τη φαντασία τους όπου και να βρίσκονται, στο σπίτι, στο λεωφορείο ή στην τάξη, χωρίς να εκτεθούν. Ή, τουλάχιστον, έτσι νομίζουν.

Όπως συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο, έτσι και στον ψηφιακό κάθε πράξη επιφέρει συνέπειες. Με τη διαφορά ότι στην τεχνολογική εποχή αυτές οι συνέπειες μας «ακολουθούν» πάντα, καθώς ό,τι γίνεται στο Ιντερνετ μένει για πάντα εκεί.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο πρόεδρος της Google Ερικ Σμιντ προειδοποιούσε ότι μια ημέρα πολλοί νεαροί χρήστες του Ιντερνετ θα αναγκαστούν να αλλάξουν όνομα αν θέλουν να «ξεφύγουν» από το ψηφιακό παρελθόν τους.

Συχνά οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες και τα ερωτικά μηνύματα που στέλνει ένας ανήλικος στον σύντροφό του για να τον «προκαλέσει» ερωτικά, πέφτουν σε λάθος χέρια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα», δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες τα αγόρια πιέζουν τις φίλες τους να τραβήξουν και να στείλουν προκλητικές φωτογραφίες, τις οποίες στη συνέχεια «ανεβάζουν» σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook ή τις ανταλλάσσουν με τους φίλους τους εν είδει «λάφυρου».

Παρόμοια κρούσματα έχουν αναφερθεί ύστερα από άσχημους χωρισμούς ζευγαριών εφήβων. Τα «πληγωμένα» αγόρια δημοσιοποιούν τις εν λόγω φωτογραφίες στο Διαδίκτυο ή τις ανταλλάσσουν μέσω κινητών για να πάρουν εκδίκηση και να εξευτελίσουν την πρώην σύντροφό τους.

Πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα του δικτύου ΕU Κids Οnline, κατέδειξε ότι το 11% των Ελληνόπουλων ηλικίας από 9 έως 16 ετών έχει λάβει ηλεκτρονικά μηνύματα ή φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ το 2% παραδέχεται ότι έχει στείλει ή ανεβάσει στο Διαδίκτυο τέτοιο υλικό.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Teenage Research Unlimited το 2009, το 22% των έφηβων κοριτσιών και το 18% των αγοριών στις ΗΠΑ έχουν στείλει γυμνές φωτογραφίες τους σε φίλους και γνωστούς ή τις έχουν «ανεβάσει» οι ίδιοι στο Διαδίκτυο. Συνολικά το 1/3 των νέων ηλικίας 20-26 ετών έχουν κάνει έστω και μία φορά στη ζωή τους «sexting».

Την ίδια χρονιά, έρευνα της βρετανικής οργάνωσης για την προστασία των παιδιών Beatbullying κατέδειξε ότι ένας στους τέσσερις νέους ηλικίας 11 έως 18 ετών έχει λάβει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου μέσω τηλεφώνου ή e-mail. Από αυτά, 23% προήλθαν από τον σύντροφό τους, 45% από τους φίλους τους και 2% από κάποιον ενήλικο.

Το ερωτικό σκάνδαλο του ∆ηµοκρατικού βουλευτή της Νέας Υόρκης Aντονι Ουίνερ, το οποίο απασχόλησε την κοινή γνώμη πρόσφατα και έμεινε γνωστό ως «Ουίνερ-γκέιτ», έγινε αφορμή να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το sexting. Ο Ουίνερ αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι είχε «ανάρμοστες συνομιλίες» μέσω τηλεφώνου και Ιντερνετ με διάφορες γυναίκες. Είχε προηγηθεί η διαρροή μέσω twitter - από δικό του λάθος - μιας φωτογραφίας του με σεξουαλικό περιεχόμενο, την οποία είχε στείλει σε μια νεαρή.

Τα περιστατικά παρενόχλησης με αποστολή μηνυμάτων άσεμνου περιεχομένου μέσω Διαδικτύου είναι πολλά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν ολέθρια αποτελέσματα.

Τον Ιούλιο του 2008 η 18χρονη Τζέσι Λόγκαν από το Οχάιο αυτοκτόνησε, διότι δεν άντεξε τον εξευτελισμό που υπέστη όταν κυκλοφόρησε μια γυμνή φωτογραφία της. Υπεύθυνος για τη διαρροή ήταν ο πρώην φίλος της, ο οποίος όταν χώρισε από την Τζέσι έστειλε μέσω κινητού τη φωτογραφία της στους συμμαθητές του και εκείνοι, σε όλο το σχολείο.

Επίσης το 2008 ο 18χρονος Φίλιπ Aλπερτ από τη Φλόριντα έβαλε την ανήλικη φίλη του να ποζάρει γυμνή και στη συνέχεια έστειλε τη φωτογραφία σε 70 παραλήπτες - μεταξύ αυτών και οι γονείς της κοπέλας - για να καταλήξει στο αναμορφωτήριο.

Περιστατικά παρενόχλησης μέσω sexting έχουν καταγραφεί και στη χώρα μας. Τον Δεκέμβριο του 2009 σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος ενός Ελληνα 19 ετών και ενός αλλοδαπού 20 ετών έπειτα από καταγγελία νεαρής αλλοδαπής ότι άγνωστοι ανέβασαν άσεμνη φωτογραφία της στο facebook. Οι δράστες συνέχισαν να επικοινωνούν μαζί της μέσω instant messenger, ζητώντας της να τους στείλει γυμνές φωτογραφίες. Διαφορετικά, την απειλούσαν ότι θα αναρτούσαν στο Ιντερνετ και άλλες.
newsbeast.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...