Τετάρτη, Νοεμβρίου 09, 2011

Οικονομικό σκάνδαλο,... κλονίζει την ιαπωνική Olympus


Οικονομικό σκάνδαλο κλονίζει την ιαπωνική Olympus 

Εκρυβε ζημιές ύψους 1,3 δισ. δολαρίων από το 1990
Την εμπλοκή υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας σε σκάνδαλο απόκρυψης και αλλοίωσης οικονομικών στοιχείων παραδέχθηκε σήμερα η ιαπωνική εταιρεία φωτογραφικών και ιατρικών εξαρτημάτων Olympus. Μετά από τρεις εβδομάδες διαψεύσεων ο πρόεδρος της εταιρείας Σουίτσι Τακαγιάμα ομολόγησε σήμερα ότι η εταιρεία απέκρυπτε από το 1990 σημαντικές ζημιές από επενδυτικές κινήσεις που σχετίζονται με αμφισβητούμενες πληρωμές ύψους 1,3 δισ.δολαρίων.

Αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης η μετοχή της Olympus υποχώρησε στο (μέγιστο επιτρεπόμενο ενδοσυνεδριακό ποσοστό) κατά 29% ενώ από τις 14 Οκτωβρίου, οπότε αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το σκάνδαλο έχει απολέσει το 70% της χρηματιστηριακής της αξίας. Το μέλλον της εταιρείας τίθεται πλέον εν αμφιβόλω. Ο Τακαγιάμα απέδωσε ευθύνες στον πρώην προκάτοχό του Τσουϊόσι Κικουκάουα καθώς και στον αντιπρόεδρο και τον επικεφαλής εσωυτερικού ελέγχου οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα ποινικές διώξεις εναντίον τους.
Στη διαλεύκανση της υπόθεσης καθοριστικό ρόλο είχε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μάϊκλ Γούντφορντ ο οποίος επέμενε στην αποκάλυψη του «πραγματικού προορισμού» του ποσού των 1,9 δισ. δολαρίων που εκταμιεύθηκαν το 2008 με την αιτιολογία της εξαγοράς της βρετανικής εταιρείας Gyrus.

Υπό την πίεση των ιαπωνικών διωκτικών αρχών αλλά και του αμερικανικού FBI η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι κονδύλια ύψους 2,2 δισ. δολαρίων που σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη εξαγορά καθώς και άλλες πληρωμές ύψους 773 εκατ. δολαρίων ακολούθησαν αδιαφανή διαδρομή. Μέσω υπεράκτιων εταιρειών με έδρα τα νησιά ΚαΙμάν χρησιμοποιήθηκαν τελικά για την κάλυψη ζημιών που είχαν προκληθεί από επενδυτικές τοποθετήσεις.

Ταυτόχρονα η εταιρεία παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό της «λογιστικής αλχημείας» ενώ διευκρίνισε ότι ο κορμός των παραγωγικών της δραστηριοτήτων δεν έχει καμία σχέση με αυτή την «εσωτερική υπόθεση απόκρυψης οικονομικών στοιχείων». Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση δεσμεύεται να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει ανεξάρτητη αρχή. Μέχρι τότε η ιαπωνική επιτροπή κεφαλαιαγοράς εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει από τη διαπραγμάτευση τη μετοχή της Olympus.

  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...