Τρίτη, Νοεμβρίου 01, 2011

Fitch: Ενδεχόμενο «όχι» των Ελλήνων,... θα απειλούσε την Ευρωζώνη


Fitch: Ενδεχόμενο «όχι» των Ελλήνων θα απειλούσε την Ευρωζώνη 

Καμπανάκι κινδύνου χτύπησε και η Ενωση Γερμανικών Τραπεζών
«Το προταθέν δημοψήφισμα της Ελλάδας για το νέο ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης της χώρας συνιστά απειλή για την χρηματοοικονομική σταθερότητα και για την επιβίωση της ευρωζώνης», αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Καμπανάκι κινδύνου για τις αγορές από την αναπάντεχη εξέλιξη χτύπησε η Ενωση Γερμανικών Τραπεζών, ενώ η ΕΕ επιβεβαιώνει επισήμως ότι δεν ειδοποιήθηκε για την πρόθεση του έλληνα πρωθυπουργού να ζητήσει δημοψήφισμα.

«Ενδεχόμενη απόρριψη του σχεδίου βοήθειας που εκπόνησαν η ΕΕ και το ΔΝΤ θα αύξανε το ρίσκο για μη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Και τα δύο αυτά σενάρια θα είχαν σοβαρές επιπτώσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα και στη βιωσιμότητα της ζώνης του ευρώ», σημειώνει σε αναφορά της η Fitch.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ενωση Γερμανικών Τραπεζών προειδοποιεί για τον κίνδυνο να προκληθεί «μείζονα αποσταθεροποίηση στις αγορές». Αλλά και ο υποψήφιος των Ισπανών Σοσιαλιστών στις επόμενες γενικές εκλογές Αλφρέδο Περές Ρουμπαλκάμπα χαρακτήρισε «κακή απόφαση» την προαναγγελία δημοψηφίσματος επειδή «αναβάλλει την επίλυση της ελληνικής κρίσης».

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στη Μαδρίτη ο Ρουμπαλκάμπα είπε συγκεκριμένα ότι «η Ελλάδα αποφασίζει να αναβάλει την εξυγίανσή της και το πιθανό αποτέλεσμα θα είναι η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, να υποφέρει».

Αντίθετα, ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, δικαιολόγησε την κίνηση Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι σκοπός του έλληνα πρωθυπουργού είναι «να μπλοκάρει την πολιτική της συντηρητικής αντιπολίτευσης».

«Θέλει να πιέσει την αντιπολίτευση να στηρίξει το σχέδιο διάσωσης και να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού», δήλωσε μιλώντας στο περιοδικό Spiegel ο γερμανός Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής.
Ο Σουλτς αποκάλεσε «λανθασμένη» τη φημολογία περί πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε αντί να φιλοσοφεί περί του αν και πώς χρεοκοπούν τα κράτη, να αυξήσει την πίεση προς το ελληνικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να στηρίξει το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...