Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2011

Γιατί συμπαθούμε,... όσους μας μοιάζουν;


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, γιατί συμπαθούμε ή εμπιστευόμαστε κάποιους ανθρώπους ενώ κάποιους άλλους, δεν θέλουμε ούτε να τους βλέπουμε; Όχι, δεν παίζει ρόλο ο χαρακτήρας τους όσο τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, που όσο περισσότερο μοιάζουν με τα δικά μας, τόσο πιο συμπαθής μας φαίνεται ο κάτοχός τους.

Αυτόν τον άνθρωπο με τα εκφραστικά μεγάλα μάτια, τον συμπαθήσατε με την πρώτη ματιά. Πριν καλά καλά, τον γνωρίσετε, κάτι επάνω του, σας φάνηκε τόσο οικείο, σαν να τον ξέρατε από παλιά. Και φυσικά, τον εμπιστευθήκατε αμέσως. Ο λόγος του συμβόλαιο και ας μην τον ξέρετε καλά. Ποιο είναι λοιπόν, αυτό το χαρακτηριστικό του, που σας κάνει να του φέρεστε σαν να ήταν συγγενής σας; Μάλλον, το γεγονός ότι σας μοιάζει, όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες…
Σε εμπιστεύομαι (γιατί μου μοιάζεις!)
Το πρώτο πράγμα που προσέχει κάποιος πάνω σας είναι τα μεγάλα σας μάτια και το πλατύ, ζεστό χαμόγελό σας. Και ο άνθρωπος που γνωρίσατε μόλις εχθές, σας έκανε εντύπωση για τα μεγάλα μάτια και το πλατύ χαμόγελό του. Και τον συμπαθήσατε αμέσως!
Σε έρευνα, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, αποκαλύφθηκε, πως οι άνθρωποι που έχουν περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά προσώπου με τα δικά μας, αμέσως μας γίνονται πιο συμπαθείς από τους υπόλοιπους ενώ τους εμπιστευόμαστε κατά 23% περισσότερο από ότι θα εμπιστευόμασταν κάποιον που δεν μας έμοιαζε καθόλου!
Το πείραμα των επιστημόνων προκειμένου να καταλήξουν στην παραπάνω διαπίστωση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι μελετητές χώρισαν τους 144 συμμετέχοντες στην έρευνα σε ομάδες και τους ζήτησαν να δουν σε υπολογιστή φωτογραφίες 2 διαφορετικών προσώπων. Το ένα εικονιζόμενο πρόσωπο τους έμοιαζε αρκετά ως προς τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενώ το άλλο καθόλου.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους ζήτησαν να αναφέρουν σε ποιο από τα εικονιζόμενα δύο πρόσωπα, θα εμπιστεύονταν τα χρήματά τους. Προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν, πως θα εμπιστεύονταν τα χρήματά τους στο άτομο που τους έμοιαζε περισσότερο, καθώς τους ενέπνεε περισσότερη εμπιστοσύνη…
Μόνο φίλοι όσοι μας μοιάζουν
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και σε μια άλλη πτυχή του… φαινομένου. Έτσι, οι άνθρωποι, σπάνια ελκύονται ερωτικά από ανθρώπους που τους μοιάζουν, καθώς υποσυνείδητα, λειτουργεί το ένστικτο, που απαγορεύει την έλξη μεταξύ των ατόμων με κοινά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά. Και αν αναρωτιέστε γιατί, ιδού και η απάντηση: σύμφωνα με ένα προαιώνιο ένστικτο που βρίσκεται καλά κρυμμένο μέσα μας, δεν μας ελκύουν τα άτομα με κοινά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά με εμάς, καθώς τα ταυτίζουμε με τους… συγγενείς μας, πράγμα που αυτομάτως αποκλείει την σύναψη ερωτικού δεσμού μαζί τους!
ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ
lkarak@clickatlife.gr 
naftemporiki 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...