Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2011

Τα φορολογικά έσοδα,... εκτός στόχων


Τα φορολογικά έσοδα εκτός στόχων

Εκτός στόχων παρέμειναν και τον Οκτώβριο τα φορολογικά έσοδα, γεγονός που προδικάζει εκτροχιασμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, ακόμη
υψηλότερα κι από τον αναθεωρημένο στόχο του 9% του ΑΕΠ.

Εκτός στόχων παρέμειναν και τον Οκτώβριο τα φορολογικά έσοδα, γεγονός που προδικάζει εκτροχιασμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, ακόμη υψηλότερα κι από τον αναθεωρημένο στόχο του 9% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο μήνα τα έσοδα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 4,22 δισ. ευρώ καταγράφοντας υποχώρηση 6,9% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2010. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εφοριακών και τελωνειακών και στην καθυστέρηση στην έκδοση των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή των δόσεων της έκτακτης εισφοράς και του φόρου εισοδήματος.
Επιπρόσθετα, εκφράζονται φόβοι πως, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, οι εισπράξεις των φορολογικών εσόδων θα κινηθούν σε ρηχά νερά και τον τρέχοντα μήνα.
Εισπράξεις
Πιο αναλυτικά, τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι καθαρές εισπράξεις του Οκτωβρίου ανήλθαν στα 4,22 δισ. ευρώ από 4,5 δισ. ευρώ που ήταν τον περσινό Οκτώβριο.
Μάλιστα, η εικόνα των εσόδων θα ήταν χειρότερη, αν δεν είχαν "παγώσει" οι επιστροφές φόρων. Χιλιάδες φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος άνω των 1.500 ευρώ, περιμένουν να την εισπράξουν ή η εφορία να προχωρήσει στον συμψηφισμό με την έκτακτη εισφορά.
Με τα νέα δεδομένα η "μαύρη τρύπα" στα έσοδα από 2,03 που ήταν στο 9μηνο διευρύνθηκε στα 2,39 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου οι συνολικές καθαρές εισπράξεις του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 39,171 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 4,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...