Σάββατο, Νοεμβρίου 05, 2011

Κύπρος: Στα σκαριά συμφωνία συνεκμετάλλευσης,... υδρογονανθράκων με Ισραήλ

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν συμφωνία για την προώθηση της συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.
 
Η δήλωση της υπουργού ακολούθησε σχόλια της υπουργού για την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες στην Κύπρο, που ολοκληρώθηκε σήμερα και επισφραγίζει το πολύ ψηλό επίπεδο των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ.


Παρότι η υπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες, για τη συμφωνία αλλά σύμφωνα διπλωματικές πηγές της κυπριακής κρατικής τηλεόρασης, πρόσφατα υπεγράφη αμυντική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που προνοεί την ανταλλαγή πληροφοριών και τη χρήση τόσο του Κυπριακού εναέριου χώρου όσο και επίγειας αμυντικής υποδομής από Ισραηλινά αεροσκάφη.

Συμφωνία συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων προωθείται σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών  και με την Αίγυπτο, ενώ ανάλογη συμφωνία επιδιώκεται και με το Λίβανο, εξ ου  όπως ανακοίνωσε,  στο τέλος Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο αντιπροσωπεία τεχνοκρατών της του Λιβάνου, με επικεφαλής τον υπουργό εξωτερικών της χώρας.


Ο Ισραηλινός πρόεδρος Πέρες συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι η Κύπρος θα κερδίσει πολλά από την ανάπτυξη των σχέσεών της με το Ισραήλ και συμπλήρωσε ότι η προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών, έστω και αργά, μπαίνει στη σωστή κατεύθυνση.

Εξέφρασε δε την ελπίδα «η πολιτική μας να μην είναι αυτοαναιρετική σε σχέση με την ανάπτυξη και την εμβάθυνση αυτών των σχέσεων», ενώ μίλησε για τις προοπτικές ενός καλύτερου μέλλοντος για τις δύο χώρες σε σχέση και με το φυσικό αέριο στον υποθαλάσσιο τους χώρο.

Για την ενδεχόμενη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα, ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι οι σχέσεις πρέπει να αναπτύσσονται στη βάση των δυνατοτήτων κάθε χώρας, λέγοντας  «από όποια φίλη χώρα μπορούμε να τύχουμε προστασίας, αυτό θα είναι προς όφελος της Κύπρου».
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...