Κυριακή, Νοεμβρίου 06, 2011

Αδύνατοι κατά... μάνα κατά κύρη

Η κληρονομικότητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το βάρος παιδιών και ενηλίκων 
Η κληρονομικότητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το βάρος παιδιών και ενηλίκων
Όσα παιδιά έχουν αδύνατους γονείς, είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι αδύνατα και τα ίδια, καθώς παίρνουν από αυτούς τα σχετικά γονίδια. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, απέδειξε για πρώτη φορά ότι δεν είναι μόνο η παχυσαρκία των γονιών που
επηρεάζει το βάρος των παιδιών, αλλά και το αντίστροφο: αν οι γονείς έχουν χαμηλό βάρος, επίσης επιδρά στους απογόνους τους μέσω της κληρονομικότητας.
Τα παιδιά που έχουν λεπτούς γονείς, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να είναι λεπτά και τα ίδια, σε σχέση με τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες του University College του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο παιδιατρικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.
Η ανάλυση του δείκτη σωματικής μάζας (προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους με το τετράγωνο του ύψους) έδειξε ότι όταν και οι δύο γονείς είχαν δείκτη στο κατώτερο (λεπτότερο) ήμισυ της ιδανικής σωματικής μάζας, τότε η πιθανότητα να έχουν λεπτό παιδί ήταν 16,2%, σε σχέση με 7,8% αν και οι δύο είχαν δείκτη στο ανώτερο ήμισυ.
  • Κανονικό θεωρείται το βάρος αν ο δείκτης είναι μεταξύ 18,5- 25,
  • μεταξύ 25- 30 θεωρείται κανείς υπέρβαρος και
  • πάνω από 30 παχύσαρκος.
Η πιθανότητα να είναι το παιδί λεπτό, είναι μόνο 5,3%, αν και οι δύο γονείς είναι υπέρβαροι και μόλις 2,5% αν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι. Το εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι ότι παράγοντες όπως το φύλο του παιδιού ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειάς του δεν φαίνεται να παίζει ρόλο.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...