Τετάρτη, Νοεμβρίου 09, 2011

Σε κλίμα αβεβαιότητας,... η τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα


Σε κλίμα αβεβαιότητας η τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα 

Μειωμένες κατά 5% οι προκρατήσεις για την Ελλάδα στην Διεθνή Εκθεση Τουρισμού
Σε κλίμα αυξημένης αβεβαιότητας και παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης εξελίσσονται οι συναντήσεις της τουριστικής αγοράς στη διεθνή έκθεση τουρισμού World Travel Market, που ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο.

Η ζήτηση για την ερχόμενη τουριστική περίοδο στην Ελλάδα παρουσιάζει μονοψήφια μείωση της τάξης του 5%, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης, με βάση ποσοστό 10% των προκρατήσεων που έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής. Διαφορετικά είναι τα μεγέθη των Tour Operators καθώς η TUI Βρετανίας κινείται πτωτικά στις προκρατήσεις κατά 9%, σε αντίθεση με τη διψήφια αύξηση 15% που καταγράφει η Thomas Cook και δέκα εξειδικευμένοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ η πορεία των προκρατήσεων για την Ελλάδα κινούνταν σε καλύτερα επίπεδα που συγκρίνονταν με τα περσινά θετικά ποσοστά, ωστόσο «πάγωσε» τις τελευταίες δύο εβδομάδες επηρεασμένη από την αβεβαιότητα για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα. Όπως σημειώνει, ο ρυθμός των προκρατήσεων «έπεσε» κατά 75% το τελευταίο 15ήμερο.

«Στόχος είναι να υπάρχει ενδιαφέρον» υπογραμμίζει ο κ. Ανδρεάδης και προσθέτει ότι οι ξενοδόχοι προσπαθούν να ενισχύσουν τη ζήτηση χρησιμοποιώντας πολιτική εκπτώσεων, που κυμαίνονται από 15% έως 30% για τις προκρατήσεις, αλλά και με πρόσθετες παροχές, για να δημιουργήσουν ένα «μαξιλάρι ασφαλείας», μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Παράλληλα τονίζει την ανάγκη θωράκισης του τουρισμού με τα μέτρα που έχει προτείνει ο Σύνδεσμος, στα οποία περιλαμβάνεται και η μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% στο συνολικό τουριστικό πακέτο.

Η βρετανική αγορά είναι ιδιαίτερα «σφιγμένη» σε ό,τι αφορά την ερχόμενη σεζόν, λόγω και της φορολογίας Air Passenger Duty (APD) που έχει επιβληθεί και επιβαρύνει το ταξιδιωτικό κόστος, το οποίο ανέρχεται σε 70 στερλίνες για την Αίγυπτο, 50 στερλίνες για την Τουρκία και 20 στερλίνες για την Ισπανία και την Ελλάδα. Την ίδια ώρα μεγαλύτερη πτώση στις προκρατήσεις εμφανίζει η Τουρκία, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση των τιμών, ενώ η Αίγυπτος και η Τυνησία παρουσιάζουν μερική ανάκαμψη.

Εν τω μεταξύ οι οικονομικές προκλήσεις «έχουν επιφέρει αυξημένη αβεβαιότητα και στην τουριστική αγορά», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ), προβλέποντας ότι το 2012 η ανάπτυξη του τουρισμού θα επιβραδυνθεί σε σχέση με το 2011 σε ποσοστά μεταξύ 3% και 4%. Το 2011 αναμένεται να κλείσει με αύξηση στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις που ανέρχεται μεταξύ 4% και 4,5%, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Με βάση τα στοιχεία του ΠΟΤ για το οκτάμηνο 2011, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις ενισχύθηκαν κατά 4,5% φθάνοντας τα 671 εκατ. ταξιδιώτες, 29 εκατ. περισσότεροι από την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Το ίδιο διάστημα, ιδιαίτερα ισχυρές είναι οι επιδόσεις σε προορισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία συνολικά παρουσιάζει αύξηση διεθνών τουριστικών αφίξεων 6%, με την Ελλάδα να καταγράφει άνοδο 14%, την Ιρλανδία 13%, την Πορτογαλία 11% και την Ισπανία 8%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC) αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο Ταξιδιωτικό και Τουριστικό ΑΕΠ το 2011 και 2012, σε ποσοστό 3,2% και 3,3% αντίστοιχα, έναντι του 4,5% και 5,1% αντίστοιχα, που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Παράλληλα για τη δεκαετία από το 2011 έως το 2021 το ποσοστό ετήσιας αύξησης για τον τουρισμό και τα ταξίδια διαμορφώνεται σε 4% από 4,3% που είχε υπολογιστεί στις αρχές του χρόνου.

  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...