Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2011

Η καθιστική ζωή,... «φίλος» του καρκίνου



Κάθε 1 ώρα πρέπει να σηκωνόμαστε από την καρέκλα!

Το καθισιό αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου, αναφέρουν καναδοί επιστήμονες σύμφωνα μελέτη που που πραγματοποίησαν τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Ιδρύματος Μελέτης του Καρκίνου (AICR).


Όπως ανακοίνωσαν, σε ετήσια βάση μπορούν να αποδοθούν στην καθιστική ζωή 92.000 κρούσματα καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Γι’ αυτό τον λόγο, συνιστούν ανεπιφύλακτα να αυξήσουμε το επίπεδο της δραστηριότητάς μας, φροντίζοντας κάθε ώρα ακινησίας να αντισταθμίζεται με μερικά λεπτά γυμναστικής.

Πόσο  όμως είναι αρκετό; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός ότι θα περπατάει κανείς επί 30 λεπτά κάθε μέρα, δεν σημαίνει πως μπορεί την υπόλοιπη μέρα να κάθεται. Όντως, μια άλλη μελέτη που παρουσιάσθηκε στο ίδιο συνέδριο έδειξε πως ακόμα και όσοι γυμνάζονται καθημερινά αλλά διάγουν καθιστική ζωή την υπόλοιπη μέρα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο.

Αντιθέτως, όσοι φροντίζουν επιπλέον να είναι κινητικοί για έστω και για 1 λεπτό κάθε ώρα της ημέρας, προστατεύονται πολύ καλύτερα. Ειδικά οι υπάλληλοι γραφείου, περνούν το 75% των αναπαραγωγικών ετών της ζωής τους ακίνητοι σε μία καρέκλα, ενώ λίγοι είναι αυτοί που συγκεντρώνουν 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την ημέρα.

«Η καθιστική ζωή αναδεικνύεται σε έναν σημαντικό, ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο», επεσήμανε ο δρ Όουεν. «Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι όσο περισσότερο κάθεται κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει».

Και καταλήγει: «Είναι πολύ σημαντικό που έστω και λίγα λεπτά να “σπάει” κανείς κάθε ώρα ακινησίας, δείχνουν να μειώνουν τον κίνδυνο».
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...