Τετάρτη, Νοεμβρίου 09, 2011

Φωτοβολταϊκές κυψέλες μέσω... εκτυπωτή

Μία βελτιωμένη έκδοση του DSC, με καλύτερη αποδοτικότητα απορρόφησης φωτός και δέκα φορές μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας. 
Μία βελτιωμένη έκδοση του DSC, με καλύτερη αποδοτικότητα απορρόφησης φωτός και δέκα φορές μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας.
Ίσως δεν έχετε ξανακούσει για τις φωτοβολταϊκές κυψέλες που μπορούν να παραχθούν μέσω... εκτύπωσης (DSC). Πρόκειται για μία αρκετά παλιά  ιστορία. Τις κυψέλες ανακάλυψε πριν από
περίπου 20 χρόνια ένας ερευνητής, δεν έγιναν όμως ευρέως γνωστές καθώς είχαν υψηλό κόστος. Ο ίδιος ερευνητής μαζί με ομάδα ειδικών έκανε βελτιώσεις στην αρχική ιδέα του. Οι κυψέλες αυτές μπορούν τώρα να κατασκευάζονται μαζικά με χαμηλό κόστος, παράγοντας πλέον ηλεκτρική ενέργεια υψηλής τάσης.
Τα DSC είναι νανοκρύσταλλοι που χρησιμοποιούν μόρια οργανικών βαφών για να απορροφούν το ηλιακό φως. Η ενέργεια του ηλιακού φωτός “σπρώχνει" ηλεκτρόνια προς τα νανοσωματίδια διοξειδίου τιτανίου επάνω στα οποία “κάθεται” η βαφή. Τα ηλεκτρόνια αυτά συλλέγονται από ηλεκτρόδια για να παραχθεί τελικά ηλεκτρικό φορτίο.
Ο Μίκαελ Γκράτζελ του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Λωζάνη ο οποίος είχε κατασκευάσει τα πρώτα DSC και οι ερευνητές του, επανασχεδίασαν το ηλεκτρικό κύκλωμα αλλά και τον μηχανισμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των κυψελών.
Τα βελτιωμένα DSC έχουν ελαφρώς καλύτερη αποδοτικότητα απορρόφησης του ηλιακού φωτός σε σχέση με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά συστήματα από τα προηγούμενα DSC. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα νέα DSC παράγουν ηλεκτρική ενέργεια δέκα φορές μεγαλύτερης τάσης από τα παλαιότερα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για τη μαζική παραγωγή των βελτιωμένων DSC με χαμηλό κόστος.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...