Σάββατο, Νοεμβρίου 05, 2011

Η αναπνοή μας,... θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα

Μία  πλαστική νανοσυσκευή θα δονείται όταν τη διαπερνά αέρας χαμηλής ταχύτητας όπως αυτός της αναπνοής.  
Μία πλαστική νανοσυσκευή θα δονείται όταν τη διαπερνά αέρας χαμηλής ταχύτητας όπως αυτός της αναπνοής.
Μία νέα ανακάλυψη, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο δρόμο για την αξιοποίηση της νανοτεχνολογίας σε νέου τύπου βιοϊατρικές συσκευές. Πρόκειται για συσκευές οι οποίες, για παράδειγμα, παρακολουθούν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα των
διαβητικών ή φορτίζουν την μπαταρία του βηματοδότη των καρδιοπαθών.

Ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή μηχανολογίας και επιστήμης των υλικών του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον των ΗΠΑ Ξουντόνγκ Γουάνγκ, δημιούργησαν μια πλαστική νανοσυσκευή, η οποία δονείται όταν τη διαπερνά αέρας χαμηλής ταχύτητας, όπως αυτός που κατά την ανθρώπινη αναπνοή περνά συνεχώς μέσα από την μύτη.
Πρόκειται για το φυσικό φαινόμενο που ονομάζεται “πιεζοηλεκτρικό” και μας επιτρέπει να ανάβουμε φωτιά μέσω αερίου με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτό λοιπόν μπορεί μία μέρα να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια το ανθρώπινο σώμα, μέσω της διαδικασίας εισπνοής και εκπνοής.
Οι ερευνητές κατάφεραν να τροποποιήσουν το υλικό και να το λεπτύνουν υπερβολικά, χωρίς όμως αυτό να χάσει τις πιεζοηλεκτρικές ιδιότητές του, έτσι ώστε να δημιουργεί επαρκή ηλεκτρική ενέργεια ακόμα και από την πίεση του λιγοστού αέρα της αναπνοής. Αυτή η μέθοδος μελλοντικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την τροφοδότηση μικροσκοπικών ηλεκτρικών συσκευών και αισθητήρων πάνω στο πρόσωπο και το υπόλοιπο σώμα.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...