Σάββατο, Νοεμβρίου 05, 2011

"Τα τσιγάρα,... περιέχουν ραδιενεργή ουσία"

Καταγγελίες προς την Κομισιόν από τον ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ. 
Καταγγελίες προς την Κομισιόν από τον ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ.
Η ραδιενεργή ουσία πολώνιο-201 που περιέχει ο καπνός των τσιγάρων, κάτι το οποίο γνωρίζουν οι καπνοβιομηχανίες, πρέπει να απαγορευτεί. Αυτό αναφέρει σε επισήμανσή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Έλληνας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης.

Ο κ. Αρσένης κάλεσε για δράση από την Ευρώπη καθώς όπως είπε σε γραπτή του ερώτηση: "Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κάπνισμα εκτιμάται ότι είναι η αιτία θανάτου περισσότερων από 650.000 ατόμων ετησίως, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν εντός του 2011 από τη χρήση του καπνού".
Σημειώνεται ότι το πολώνιο-210 είναι μια φυσική αλλά τοξική ουσία που χρησιμοποιείται επίσης σε λιπάσματα. Όταν εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά και το συκώτι, ενώ είναι πιθανό να αλλοιώσει την σύσταση των κυττάρων, προκαλώντας καρκίνο. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα μάλιστα, οι βιομηχανίες τσιγάρων γνώριζαν ότι περιέχεται στον καπνό αλλά το απέκρυβαν επί δεκαετίες.
"Οι καπνοβιομηχανίες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κοινοποιήσουν εάν τα προϊόντα τους περιέχουν το πολώνιο-210. Η απομάκρυνση του πολωνίου-210, μια από τις κύριες αιτίες πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα των καπνιστών, από τα προϊόντα καπνού πρέπει να συμπεριληφθεί στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", τόνισε ο ευρωβουλευτής.


24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...