Παρασκευή, Νοεμβρίου 18, 2011

Δανία: «Κόκκινος συναγερμός»,... επιστημόνων για τα αμφίβια


Είναι αναμφίβολα μια από τις ομάδες ζώων υψηλού κινδύνου. Τώρα, επιστήμονες προειδοποιούν ότι το μέλλον ενός πολύ μεγάλου ποσοστού αμφιβίων διαγράφεται ακόμη πιο ζοφερό απ' όσο πίστευαν έως σήμερα. Ανεξάρτητοι ειδικοί δεν διστάζουν να
χαρακτηρίσουν «τρομακτικά» τα αποτελέσματα νέας μελέτης, τα οποία καταδεικνύουν ότι πλέον δεν υπάρχουν ασφαλή καταφύγια για τους βατράχους, τις σαλαμάνδρες και τόσα άλλα είδη αμφιβίων που απειλούνται άμεσα με αφανισμό.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανέλυσαν τη γεωγραφική κατανομή των βασικών απειλών για τα σχεδόν 6.000 είδη αμφιβίων που εκτιμάται ότι υπάρχουν. Βρήκαν ότι οι πλουσιότερες από πλευράς βιοποικιλότητας περιοχές είναι οι πλέον ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και στη συρρίκνωση των οικοτόπων - δύο παράγοντες κινδύνου που συνδυάζονται πλήττοντας ανελέητα τα αμφίβια.
«Μελετήσαμε τις τρεις μεγαλύτερες απειλές για τα αμφίβια - την κλιματική αλλαγή, την εκμετάλλευση γης και τους μύκητες- και χαρτογραφήσαμε το επίπεδο των απειλών σε παγκόσμια κλίμακα», εξηγεί ο καθηγητής Κάρστεν Ράμπεκ, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που γράφει για τα ευρήματά της στην επιθεώρηση Nature. «Βρήκαμε ότι δεν έχουν πουθενά να πάνε, πουθενά να κρυφτούν, αφού οι τρεις αυτές απειλές καλύπτουν ολόκληρο τον πλανήτη».
Ο Ράμπεκ και η ομάδα του είναι εξαιρετικά απαισιόδοξοι για το μέλλον των αμφιβίων. Πιστεύουν ότι ο ρυθμός αφανισμού των ειδών θα επιταχυνθεί ραγδαία τις επόμενες δεκαετίες, «καθώς μια πληθώρα από παράγοντες που οδηγούν στην εξαφάνιση θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους πληθυσμούς περισσότερο απ' όσο άφηναν να εννοηθεί προηγούμενες αξιολογήσεις, οι οποίες βασίζονταν σε έναν μόνο παράγοντα».
Ένα στα τρία
Περισσότερα από το 30% των αμφιβίων περιλαμβάνονται στην Κόκκινη Λίστα απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN). Μεταξύ αυτών, η γιγαντιαία κινεζική σαλαμάνδρα, το μεγαλύτερο από όλα τα αμφίβια, καθώς και πολλά είδη που απαντώνται στην Ευρώπη. Μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, πιστεύεται ότι περισσότερα από τα μισά ευρωπαϊκά είδη βατράχου και σαλαμάνδρας θα έχουν αφανιστεί.
«Έως το 2080 φαίνεται πως θα έχουν εκλείψει περισσότερα είδη αμφιβίων, κάτι τρομακτικό αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη σήμερα απειλείται με εξαφάνιση το εν τρίτο όλων των ειδών», λέει η Έλεν Μέρεντιθ από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου.
«Τα δεδομένα είναι ανεπαρκή για το εν τέταρτο εξ αυτών, κάτι που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε εάν απειλούνται με αφανισμό ή όχι, ενώ περίπου οι μισοί από τους πληθυσμούς αμφιβίων συρρικνώνονται», επισημαίνει η ειδικός.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...