Κυριακή, Νοεμβρίου 06, 2011

Οι εθελοντές...ζουν περισσότερο

Οι άνθρωποι που προσφέρονται ανιδιοτελώς ως εθελοντές, ζουν περισσότερα χρόνια 
Οι άνθρωποι που προσφέρονται ανιδιοτελώς ως εθελοντές, ζουν περισσότερα χρόνια
Αλτρουισμός μακραίνει τη ζωή σύμφωνα με νέες επιστημονικές μελέτες, καθώς οι άνθρωποι που γίνονται εθελοντές αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής.  Ωστόσο, αν ο εθελοντισμός “κρύβει” εγωκεντρικά κίνητρα δεν υπάρχει καμία ωφέλεια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Σάρα Κόνραθ του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μελέτησαν ένα τυχαίο δείγμα περίπου 10.300 ανδρών και γυναικών. Οι επιστήμονες κατέταξαν τα άτομα ανάλογα με το πόσο είχαν προσφερθεί για εθελοντές κατά την τελευταία δεκαετία.
Οπως διαπιστώθηκε, όσοι είχαν υπάρξει για περισσότερο χρονικό διάστημα εθελοντές και μάλιστα με καθαρά αλτρουιστικά κίνητρα, εμφάνισαν  μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας, σε σχέση με όσους δεν είχαν υιοθετήσει τον εθελοντισμό στη ζωή τους. Το 4,3% των 2.384 μη εθελοντών είχαν πεθάνει μετά από μια τετραετία, έναντι μόλις 1,6% των αλτρουιστών εθελοντών.
Όμως, όσοι είχαν δηλώσει ότι είχαν δραστηριοποιηθεί μεν εθελοντικά, αλλά παραδέχτηκαν ότι το έκαναν κυρίως για την προσωπική τους ευχαρίστηση εμφάνισαν και αυτοί το ίδιο σχεδόν ποσοστό θνησιμότητας (4%) με τους μη εθελοντές.
Οι «εγωκεντρικοί» εθελοντές είχαν δηλώσει ότι κάνουν εθελοντισμό επειδή «τους βοηθάει να δραπετεύσουν από τα δικά τους προβλήματα» ή επειδή «τους κάνει να νιώθουν καλύτερα για τον ίδιο τους τον εαυτό».  Αντίθετα, οι αλτρουιστές δήλωσαν  ότι γίνονται εθελοντές «επειδή είναι σημαντικό να βοηθάμε τους άλλους».
Προηγούμενες έρευνες, εξάλλου, έχουν δείξει ότι οι αλτρουιστές εθελοντές, ιδίως οι άνδρες, έχουν και άλλα οφέλη, όπως ότι ανεβαίνουν στα μάτια των γυναικών και αυξάνει η ελκυστικότητά τους.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...