Τρίτη, Νοεμβρίου 01, 2011

ΝΔ: «Συνταγματική εκτροπή,... επικίνδυνος ο Πρωθυπουργός»


ΝΔ: «Συνταγματική εκτροπή, επικίνδυνος ο Πρωθυπουργός» 

Ο κ. Σαμαράς θα προτάξει το αίτημα στον κ. Παπούλια για άμεση διεξαγωγή εκλογών
Για «συνταγματική εκτροπή» αναμένεται να κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς στην έκτακτη συνάντηση που θα έχει στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και θα προτάξει το αίτημα για άμεση διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ως τη μόνη καθαρή και ενδεδειγμένη λύση και όπως τονίζει είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο δημοψήφισμα.

Παράλληλα, η Ν.Δ. «φλερτάρει» με την αποχώρηση από την ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Σχετική απόφαση δεν υπάρχει, αφού πολλά σενάρια έχουν τεθεί στο τραπέζι, αλλά όλα είναι υπό εξέταση και τίποτα δεν αποκλείεται.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μόλις άκουσε τον Πρωθυπουργό -τον οποίο πλέον θεωρεί επικίνδυνο- να θέτει το θέμα του δημοψηφίσματος επί της νέας δανειακής σύμβασης, αποφάσισε να ζητήσει εκτάκτως συνάντηση με τον κ. Παπούλια.

«Συνταγματική εκτροπή»

Ο κ. Σαμαράς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να σημειώσει αύριο στον κ. Παπούλια, ότι η απόφασή του αυτή συνιστά «συνταγματική εκτροπή» και θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει σε εκλογές πριν να είναι αργά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας κοινωνικής αποσταθεροποίησης και εστιάζει την επισήμανσή του στην πρωτοφανή δυσαρμονία μεταξύ λαού και κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι πλέον οι εκλογές είναι η μόνη λύση που μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη χώρα. Και αυτό διότι διαπιστώνει πως το κύμα των αντιδράσεων απέναντι στην κυβέρνηση διευρύνεται συνεχώς και προσλαμβάνει χαρακτηριστικά αμφισβήτησης του ίδιους του κράτους όσο ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί δεν αντιλαμβάνεται την αναντιστοιχία της κυβέρνησης τους με την κοινωνία.

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. επισημαίνεται ότι αφού δεν κατάφερε ο Πρωθυπουργός να κάνει συνένοχη την αξιωματική αντιπολίτευση, προσπαθεί να κάνει συνένοχό του ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.

«Εκβιάζουν τον λαό»

Παράλληλα, κορυφαία στελέχη, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει ουσιαστικά να εκβιάσει το λαό , ταυτίζοντας με παράδοξο τρόπο την παραμονή της χώρας στο ευρώ με την συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση που η ίδια προωθεί και γι΄ αυτό ζητούν εκλογές τώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με εντολή του κ. Σαμαρά, η Ν.Δ. ανακοίνωσε ότι το κόμμα δεν θα συμμετείχε στην συνεδρίαση της Βουλής για την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών επί της συμφωνίας για το «κούρεμα».

Η απόφαση αυτή ήταν βέβαια πριν τεθεί το αίτημα της ψήφου εμπιστοσύνης και διακοπούν οι εργασίες της Βουλής για να ξεκινήσει την Τετάρτη η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα συμμετάσχει κανονικά στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης και η γενική γραμμή είναι «μετωπική και σφοδρή επίθεση» στην κυβέρνηση.

Υπάρχουν πολλές εισηγήσεις για το τι πρέπει να κάνει η Ν.Δ. το επόμενο διάστημα και μια από αυτές είναι να αποχωρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση από την ψηφοφορία, αλλά αυτό δεν έχει αποφασιστεί.


«Ολα τα σενάρια είναι ανοικτά»

«Ολα τα σενάρια είναι ανοικτά για το τι θα κάνουμε» αναφέρει υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος και επιβεβαιώνει πως όλα συζητήθηκαν, όπως και το σενάριο να παραιτηθούν βουλευτές της Ν.Δ. Το συγκεκριμένο σενάριο όμως είχε ελάχιστες πιθανότητες και δεν θεωρείται ισχυρό, αν και ένα από τα επιχειρήματα ήταν αυτό να γίνει ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος, μια αρνητική απάντηση του λαού στην κυβέρνηση μέσω ενός δημοψηφίσματος , να σημάνει και έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς ήταν κυριολεκτικά εξοργισμένος με τα όσα άκουσε από τον Πρωθυπουργό στην Κ.Ο. και εκτιμά ότι ο κ. Παπανδρέου που είναι αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα της πολιτικής του, επιλέγει να παίξει σε μια ζαριά την μεγαλύτερη κατάκτηση της χώρας που είναι η συμμετοχή της στην Ευρώπη.

Παράλληλα, στην ηγετική ομάδα αναφέρουν με έμφαση, επικαλούμενοι το άρθρο 44, παράγραφος 2, του Συντάγματος, ότι δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών.

Ενδεικτικό του κλίματος οργής που υπάρχει για την κυβέρνηση στη Ν.Δ. είναι η δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης, που δήλωσε:

«Ο κ. Παπανδρέου είναι αδίστακτος και επικίνδυνος. Σαν κέρμα στον αέρα πέταξε την παραμονή την Ελλάδας στην Ευρώπη. Που υπήρξε πάντα κορυφαία στρατηγική επιλογή του Ελληνικού λαού…Λέει στον Ελληνικό λαό, ότι «αν δεν ψηφίσετε τις επιλογές μου, σας βγάζω από την Ευρώπη».
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μιχελάκης, που δείχνουν και την κεντρική γραμμή του κ. Σαμαρά, «Η ΝΔ επιμένει ότι αντί οποιουδήποτε διχαστικού και επικίνδυνου δημοψήφισμα θα πρέπει να διενεργηθούν άμεσα πρόωρες εκλογές».

Παράλληλα, ο κ. Μιχελάκης υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός «αφού εκβιάζει με την πρόταση μομφής την ίδια την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, θέλει να υποχρεώσει την κοινωνία να αποφασίσει ανάμεσα στον φόβο της και το θυμό της» και πως «αντί να ψάξει για τρόπους να βγούμε από το αδιέξοδο, κάνει τον έσχατο εκβιασμό στον Ελληνικό λαό».
Για τη Ν.Δ. ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να κυβερνήσει και αντί να αποχωρήσει έντιμα, δυναμιτίζει και διακινδυνεύει τα πάντα. «Είναι επικίνδυνος και πρέπει να φύγει. Λύση υπάρχει: Εκλογές τώρα! Είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο «δημοψήφισμα» είπε ο κ. Μιχελάκης και συμπλήρωσε: «Ο, τιδήποτε άλλο αποτελεί εκτροπή για τη δημοκρατία και καταστροφή για τη χώρα».


ΛΑΟΣ: «Καληνύχτα κύριε Παπανδρέου»

Για το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη, η απόφαση του Πρωθυπουργού ήταν το επισφράγισμα μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής. «Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται πως θέλει να την σφραγίσει με ένα εξ ίσου τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα. Όσον αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης, ας τολμήσει να ψηφίσουν οι βουλευτές του πίσω από παραβάν και τότε θα διαπιστώσει την πολιτική του γύμνια» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΛΑΟΣ και συμπληρώνεται: «Καληνύχτα κύριε Παπανδρέου».


Να ρίξουν την κυβέρνηση κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η Ντόρα Μπακογιάννη


Να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προέτρεψε τους βουλευτές του ΠαΣοΚ η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας με τηλεοπτικές της παρεμβάσεις κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι βάζει το προσωπικό του όφελος πάνω από το όφελος της χώρας και γνωστοποίησε ότι θα καλέσει τους βουλευτές του ΠαΣοΚ στην ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης να καταψηφίσουν τον κ. Παπανδρέου.

«Να ρίξουν την κυβέρνηση» τόνισε με έμφαση, ενώ το κόμμα με ανακοίνωσή του, σημειώνεται πως «είναι καλύτερα αντί να ζητήσουμε από το λαό να πει τι «δεν θέλει», να ζητήσουμε να επιλέξει τι θέλει μέσα από εθνικές εκλογές».

  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...