Τετάρτη, Νοεμβρίου 02, 2011

Έχετε εμμονή,... με τη ζυγαριά σας;


Δείτε τα τέσσερα "σημάδια" που δείχνουν ότι το βάρος σας, σας απασχολεί υπερβολικά…

Δεν μπορεί να μιλήσει, αλλά σε εσάς… μιλάει. Μερικές μέρες σας κάνει χαρούμενους και άλλες σας βυθίζει στη λύπη. Σας… κρίνει κατά κάποιο τρόπο και επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία σας. Για ποιον μιλάμε; Μα για την περιβόητη ζυγαριά!
Τι είναι αυτή η εμμονή που έχουμε με τη ζυγαριά; Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ζυγαριά μπορεί να είναι ένας αντίπαλος ή ένας σύμμαχος, ανάλογα με την ημέρα. Συχνά μισούμε αυτό που δείχνει, αλλά νιώθουμε ακόμα την επιθυμία να την συμβουλευόμαστε. Όταν τη χρησιμοποιούμε σωστά και τη συμβουλευόμαστε όποτε πρέπει, μπορεί πραγματικά να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση του βάρους μας.
Αλλά για πολλούς, η ζυγαριά δεν αποτελεί ένα απλό εργαλείο για τον υπολογισμό του βάρους, αλλά ορίζει κατά κάποιο τρόπο το ποιοι είμαστε ως άτομα. Και δυστυχώς, μπορεί να καθορίσει ακόμη και την αυτοεκτίμησή μας.
Ακολουθούν μερικά «σημάδια» που μπορεί να αποδεικνύουν μια εμμονή με τη ζυγαριά:
1. Ανησυχείτε συνεχώς για τα κιλά σας
Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι φυσιολογικό να νιώθετε κάπως περίεργα την ώρα που θα πρέπει να ζυγιστείτε. Εξάλλου, θέλετε να δείτε τους αριθμούς να κατεβαίνουν ως επιβεβαίωση της σκληρής σας προσπάθειας. Όλοι θέλουμε να ανταμειβόμαστε για τις προσπάθειές μας και μπορεί να αποθαρρυνόμαστε, όταν τα έχουμε κάνει όλα σωστά και τα πράγματα ακόμα δεν έχουν αλλάξει. Ωστόσο, αν πιάσουμε τον εαυτό μας να κάνει ανήσυχες σκέψεις για το τι θα δείξει η ζυγαριά αύριο ή την επόμενη μέρα, τότε ίσως να είμαστε πολύ «κολλημένοι» με τη ζυγαριά.
2. Ζυγίζεστε πάνω από μια φορά την ημέρα
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να ζυγιζόμαστε μια φορά την εβδομάδα (ή ακόμη και λιγότερο). Αναρωτιέστε γιατί δεν πρέπει να το κάνουμε πιο συχνά; Το σωματικό βάρος μας κυμαίνεται από μέρα σε μέρα και αλλάζει κατά τη διάρκειά της. Δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε τον εαυτό μας σε αυτή τη διαδικασία. Αν φτάσετε να ανησυχείτε τόσο για το βάρος σας και να ζυγίζεστε καθημερινά ή αρκετές φορές την ημέρα, τότε χαλάτε άδικα τις δυνάμεις σας και θα απογοητευτείτε. Αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας ή να σταματήσετε να ζυγίζεστε κάθε μέρα, να ξέρετε ότι δε θα σας βγει σε καλό.
3. Γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή το ακριβές βάρος σας με λεπτομέρειες γραμμαρίων
Αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι έχετε εμμονή με τη ζυγαριά. Οποιοσδήποτε μπορεί να πει, όχι μόνο πόσο ζυγίζει κάθε μέρα, αλλά και πόσα γραμμάρια έχει χάσει, είναι πιθανό να ζυγίζεται πολύ συχνά. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να θέλουμε να δούμε έναν μικρότερο αριθμό στη ζυγαριά , αλλά να θυμάστε ότι δεν έχει κανένα νόημα να το κάνετε αυτό κάθε μέρα, όταν το βάρος δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί από το προηγούμενο ζύγισμα.
4. Η ζυγαριά καθορίζει πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας
Όταν το νούμερο της ζυγαριάς είναι μικρότερο, χοροπηδάτε μέσα στη χαρά και περνάτε μια τέλεια ημέρα. Ενώ όταν το νούμερο αυξάνεται (ή παραμένει το ίδιο, ενώ περιμένατε να μικρύνει), αισθάνεστε μελαγχολία και λύπη. Είναι το μεγαλύτερο λάθος από όλα, το να αφήνετε τη ζυγαριά να υπαγορεύει το πώς θα πρέπει να αισθάνεστε. Πώς θα αισθανόσασταν αν δεν είχατε ζυγιστεί εκείνη την ημέρα; Τι άλλο θα επηρέαζε την ψυχολογία σας;
Αν κάποια (ή όλες) από αυτές τις καταστάσεις, σας φαίνεται γνώριμη, ήρθε η ώρα να κατεβείτε από τη ζυγαριά.
Αντί να αφήνετε τη ζυγαριά να καθορίζει τη χαρά και τη λύπη σας, χρησιμοποιήστε την σωστά για να προσδιορίζετε την πρόοδό σας. Η απώλεια βάρους δεν αποτελεί στόχο, αλλά το αποτέλεσμα των υγιεινών συνηθειών, όπως η καλύτερη διατροφή και η τακτική άσκηση. Όταν ανεβαίνετε στη ζυγαριά και δε βλέπετε αυτό που ελπίζατε, ρωτήστε τον εαυτό σας τα εξής:
-Κάνω αυτό που πρέπει να κάνω;
-Κάνω υγιεινές επιλογές τροφίμων τις περισσότερες φορές;
-Ασκούμαι αρκετά συχνά;
Αν ναι, τότε να ξέρετε ότι το σώμα σας κάνει θετικές αλλαγές και τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα. Εάν όχι, τότε προσπαθήστε πρώτα να κάνετε υγιεινές επιλογές, για να δείτε τα αποτελέσματα που θέλετε.
Το να ζυγίζεστε είναι σίγουρα χρήσιμο. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν το παρακάνετε και δε δίνεται στη ζυγαριά περισσότερη σημασία από αυτή που έχει. Εξάλλου, άλλες μετρήσεις (όπως το πόση ενέργεια έχετε, πόσο πιο εύκολο είναι να ανεβείτε μια σκάλα, ή πόσο καλά σας πηγαίνουν τα ρούχα σας) μπορεί να μην είναι τόσο ακριβείς ή επιστημονικές, αλλά είναι βέβαιο ότι θα σας κάνουν να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι και πιο επιτυχημένοι από μια ζυγαριά.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...