Παρασκευή, Νοεμβρίου 11, 2011

Πιθανή ένδειξη καρκίνου,... μια στοματική πληγή



Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο

Mια μικρή πληγή στο στόμα, που δεν πονάει, ή ένας όγκος στη στοματική κοιλότητα, ο οποίος έχει την τάση να μεγαλώνει, μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου.

Ο καρκίνος του στόματος
αντιπροσωπεύει το 5-6% των κακοήθων νεοπλασιών του οργανισμού και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, καθώς δεν γίνεται έγκαιρη αφού οι περισσότεροι ασθενείς αγνοούν την ύπαρξη μιας τέτοιας μορφής καρκίνου.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια των εργασιών του 31ου Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος μπορεί να γίνει από τον οδοντίατρο και οδηγεί σε πιο εύκολη θεραπεία έως και ίαση. Αντίθετα, σε καθυστερημένη διάγνωση, το ποσοστό επιβίωσης μόλις φθάνει το 50%.

Ενοχοποιητικοί παράγοντες για τον καρκίνο του στόματος είναι χημικές ουσίες, τις οποίες προσλαμβάνει ο άνθρωπος είτε με τη διατροφή, είτε με το νερό, είτε με το κάπνισμα. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του καρκίνου του στόματος στις γυναίκες επειδή υπάρχει αύξηση του αριθμού των καπνιστριών. Έτσι, ενώ παλαιότερα η αναλογία στον καρκίνο του στόματος ανδρών/γυναικών ήταν 6-7/1 σήμερα είναι 4,5/1.

Ο καρκίνος του στόματος έχει χαρακτηριστεί ως η «νόσος των φτωχών», καθώς τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται στις πιο φτωχές πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και στη σωστή ενημέρωση.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...