Κυριακή, Νοεμβρίου 06, 2011

Χυμώδεις,... πειρασμοί


Χυμώδεις πειρασμοί 

Με προσοχή στα βρέφη, μπορεί να προκαλέσουν διάρροια
Φρέσκοι, εμφιαλωμένοι ή σε κουτιά, οι χυμοί αποτελούν πηγή θρεπτικών συστατικών, ευεργετικών για τον οργανισμό. Μπορεί να ισοδυναμούν με την κατανάλωση φρούτων, απαιτούν ωστόσο μέτρο, καθώς χαρακτηρίζονται από υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και κρύβουν θερμίδες. Οι πολλοί χυμοί μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και διάρροια_ ορισμένοι εμπεριέχουν σορβιτόλη, είδος σακχάρου, που δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό και ενδέχεται να προκαλέσει αυτή την παρενέργεια. Ο χυμός μήλου είναι μάλιστα ο πλέον επίφοβος.

«Κυρίαρχη βιταμίνη που περιλαμβάνεται σχεδόν σε όλους τους χυμούς είναι η βιταμίνη C», λέει η κυρία Γιούλη Φραγκιαδουλάκη, επιστημονική διευθύντρια του «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ». Χυμοί που προέρχονται από φρούτα και λαχανικά όπως: εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ), μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, πατάτες και ντομάτες περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, μεγάλες ποσότητες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη.

»Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην κατηγορία του χυμού που θα επιλέξουμε να καταναλώσουμε (όσον αφορά τους τυποποιημένους χυμούς), καθώς οι χυμοί φρούτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορούν να έχουν αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο, λόγω της προστιθέμενης ποσότητας γλυκαντικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης και της κοινής ζάχαρης.

Η κατανάλωση τυποποιημένων χυμών εμπορίου αποτελεί μία καλή επιλογή, ωστόσο είναι αυτονόητο ότι ένας φρεσκοστυμμένος χυμός φρούτων θεωρείται πολύ πιο ευεργετικός. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, κάθε άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει 3-6 μερίδες φρούτων ημερησίως, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι χυμοί».

Προσοχή στα βρέφη
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τα βρέφη που μπορούν να παρουσιάσουν πιο εύκολα διάρροια λόγω χυμών. Τα βρέφη κάτω του 1 έτους είναι προτιμότερο να μην πίνουν χυμούς και στα μεγαλύτερα να μην δίνεται περισσότερο από 2 μικρά ποτήρια των 6 ουγκιών χυμού την ημέρα.

Οι θετικές επιδράσεις της βιταμίνης C
Μειώνουν την οξείδωση που υφίστανται τα κύτταρα στον οργανισμό, λόγω των φυσιολογικών λειτουργιών τους. Εξουδετερώνουν τις βλαπτικές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συμβάλλουν στη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού, την αρτηριοσκλήρυνση και τη διαδικασία καρκινογένεσης.

Δρουν ευεργετικά για την καρδιά και τα αγγεία, προστατεύοντας από καρδιακές παθήσεις συμπεριλαμβανομένης και της στεφανιαίας νόσου.

Μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του λάρυγγα, του φάρυγγα, του οισοφάγου και του στομάχου.

Προστατεύουν από εγκεφαλικά επεισόδια, προλαμβάνοντας τη δημιουργία θρόμβων που μπορούν να αποφράξουν τις αρτηρίες του εγκεφάλου οδηγώντας έτσι σε ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή την άμυνα του οργανισμού.

Η βιταμίνη C των χυμών συμμετέχει καθοριστικά στην παραγωγή του κολλαγόνου που αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο δομής των οστών, των χόνδρων, των τενόντων, των δοντιών, των αιμοφόρων αγγείων των συνδέσμων και άλλων οργάνων.

Παίζει προστατευτικό ρόλο έναντι των μολύνσεων, του καταρράκτη και του εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας του ματιού.

Η καθημερινή ποσότητα βιταμίνης C που συνιστάται είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες. Για τους καπνιστές η ημερήσια πρόσληψη πρέπει να αυξηθεί επιπλέον κατά 35 mg. Η διατροφή μπορεί να μας εφοδιάσει με την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε. Η κατανάλωση χυμών αντιστοιχεί με την κατανάλωση φρούτων, με την μόνη διαφορά ότι οι χυμοί στερούνται τις πολύτιμες φυτικές ίνες των φρούτων.

Χυμοί, για όλα τα γούστα
Χυμός μήλου: Ένα ποτήρι χυμού μήλου περιέχει περισσότερο κάλιο από μισή μπανάνα. Το κάλιο είναι σημαντικό στοιχείο για τον οργανισμό και παίζει ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ο χυμός μήλου είναι πιο ήπιος για το στομάχι παρά οι χυμοί των εσπεριδοειδών. Έχει λιγότερες θερμίδες από το χυμό των σταφυλιών

Χυμός καρότων
: Ο χυμός καρότων είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνες. Ένα ποτήρι χυμού καρότου παρέχει στον οργανισμό 6 φορές περισσότερο β-καροτένιο από την ποσότητα που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας. Το β-καροτένιο προστατεύει την καρδιά διότι παρεμβαίνει θετικά στον μεταβολισμό της κακής χοληστερόλης (LDL) από τον οργανισμό. Ο χυμός καρότου είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνη C.

Χυμός μούρων
: Δεν περιέχει πολύ ζάχαρη στη φυσική του μορφή και είναι αρκετά οξύς, για τον λόγο αυτό οι περισσότερες εμπορικές συσκευασίες προσθέτουν ζάχαρη και νερό. Ο συγκεκριμένος χυμός είναι γνωστό ότι βοηθά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων_ έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή του, ειδικά στο πρώτο στάδιο της μόλυνσης, καταπολεμά τα βακτηρίδια. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Ένα ποτήρι χυμού μούρων, περιέχει την ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε κάθε μέρα.

Χυμός σταφυλιών
: Ο χυμός σταφυλιών είναι πολύ πλούσιος σε αντιοξειδωτικές φλαβονοειδείς ουσίες που παρουσιάζουν προστατευτικό ρόλο για την καρδιά και βοηθούν στην πρόληψη θρομβωτικών φαινομένων που μπορεί να είναι η αιτία καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων

Χυμός πορτοκαλιού
: Ο χυμός πορτοκαλιού, ο πλέον δημοφιλής, δεν έχει μόνον εξαιρετική γεύση αλλά είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Περιέχει μαγνήσιο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών.

Ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού περιέχει 2 φορές την ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας. Επίσης περιέχει φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθά στην καλύτερη υγεία του αγγειακού συστήματος και μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια. Το φυλλικό οξύ παίζει ρόλο στην πρόληψη δυσλειτουργιών - προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης, του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου στα έμβρυα_ συστήνεται για τις γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες. Υπάρχουν επίσης χυμοί πορτοκαλιού, οι οποίοι εμπλουτίζονται σε ασβέστιο και μπορούν να αποτελούν σημαντική εναλλακτική πηγή ασβεστίου για άτομα που δεν μπορούν να πίνουν γάλα, λόγω προβλήματος δυσανεξίας στη λακτόζη.

  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...