Κυριακή, Νοεμβρίου 06, 2011

Τα αναψυκτικά συνδέονται,... με βίαιες τάσεις στους εφήβους


Τα αναψυκτικά συνδέονται με βίαιες τάσεις στους εφήβους 

Περισσότερα από πέντε κουτάκια την εβδομάδα αυξάνουν ως 15% τις πιθανότητες επιθετικότητας
Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια άκρως ανησυχητική σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών από τους εφήβους και της εμφάνισης βίαιων συμπεριφορών, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Ιnjury Prevention».
Ειδικοί της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ παρακολούθησαν μαθητές γυμνασίου και λυκείου της Βοστόνης. Διαπίστωσαν ότι όσοι εξ αυτών κατανάλωναν περισσότερα από πέντε κουτάκια ανθρακούχων αναψυκτικών με ζάχαρη την εβδομάδα αντιμετώπιζαν αυξημένες κατά 9%-15% πιθανότητες να εμφανίσουν
επιθετική και βίαιη συμπεριφορά σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που έπιναν λιγότερα αναψυκτικά εβδομαδιαίως.
Μέσω ερωτηματολογίων
Οι επιστήμονες ζήτησαν από 1.878 μαθητές δημοσίων σχολείων του κέντρου της Βοστόνης ηλικίας 14-18 ετών να συμπληρώσουν ειδικά σχεδιασμένα ερωτηματολόγια. Σε αυτά περιλαμβάνονταν ερωτήσεις σχετικά με την εβδομαδιαία κατανάλωση αναψυκτικών (συγκεκριμένα ως αναψυκτικό ορίστηκε το κουτάκι των 355 ml), σχετικά με το αν οι έφηβοι οπλοφορούσαν ή έδειχναν βία προς τους συμμαθητές τους, τα μέλη της οικογενείας τους και τον σύντροφό τους. Οι επιστήμονες επέλεξαν το κέντρο της Βοστόνης καθώς, όπως αναφέρουν, σε αυτό παρουσιάζονται περισσότερα κρούσματα νεανικής βίας σε σύγκριση με τα προάστια. Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν ισπανόφωνοι και αφροαμερικανοί.
Αυτό που προέκυψε ήταν ότι όσο περισσότερα αναψυκτικά κατανάλωνε ένας έφηβος τόσο μεγαλύτερη τάση προς τη βία είχε. Συγκεκριμένα μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν μόλις ένα ή και κανένα κουτάκι αναψυκτικού την εβδομάδα, το 23% οπλοφορούσε, το 15% έδειχνε βία προς τον/τη σύντροφό του ενώ το 35% έδειχνε βία προς τους συμμαθητές του.
Εκτόξευση των ποσοστών
Τα ποσοστά εκτοξεύονταν στους εφήβους που κατανάλωναν 14 κουτάκια αναψυκτικού την εβδομάδα: το 43% οπλοφορούσε, το 27% ήταν βίαιο προς τον/τη σύντροφο ενώ ποσοστό ανώτερο του 58% έδειχνε βία προς τους συμμαθητές του.
Τα ποσοστά αυτά φάνηκε να ισχύουν ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες που θεωρείται ότι επιδρούν στην εμφάνιση βίας όπως η φυλετική καταγωγή.
Ο επικεφαλής της μελέτης Ντέιβιντ Χεμενγουέι σημείωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η συγκεκριμένη μελέτη ήταν πρώιμη και για αυτόν τον λόγο η ερευνητική ομάδα δεν επεκτάθηκε σε ανάλυση συγκεκριμένων ειδών αναψυκτικών που κατανάλωναν οι έφηβοι. Παράλληλα, ο δρ Χεμενγουέι τόνισε ότι δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή για ποιον λόγο τα αναψυκτικά συνδέονται με τις βίαιες τάσεις. «Μπορεί να υπάρχει αιτιώδης σχέση, μπορεί όμως επίσης τα παιδιά που ούτως ή άλλως είναι βίαια να κάνουν περισσότερες καταχρήσεις: να καπνίζουν περισσότερο, να πίνουν περισσότερο αλκοόλ αλλά και αναψυκτικά. Αναμένεται να διερευνήσουμε αυτό το κομμάτι ενδελεχώς σε μελλοντικές μελέτες».Σε κάθε περίπτωση ο ειδικός σημείωσε ότι η σύνδεση που εντοπίστηκε μεταξύ αναψυκτικών και βίας ήταν «σοκαριστική».
tovima
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...