Παρασκευή, Νοεμβρίου 18, 2011

Νέα Υόρκη: Σύλληψη 250 διαδηλωτών,... του κινήματος «Occupy»


Νέα Υόρκη: Σύλληψη 250 διαδηλωτών του κινήματος «Occupy» 

«Δεν μπορούν να μας συλλάβουν, ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός!»
 Η αστυνομία συνέλαβε χθες Πέμπτη στη Νέα Υόρκη συνολικά 250 άτομα κατά τις διαδηλώσεις που σηματοδότησαν το δεύτερο μήνα ύπαρξης του κινήματος «Καταλάβατε την Γουόλ Στριτ» (Occupy Wall Street) ενώ τραυματίσθηκαν επτά αστυνομικοί, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Εξήντα τέσσερα άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης, στη διάρκεια της διαδήλωσης πολλών χιλιάδων ανθρώπων που τερματίσθηκε στη γέφυρα του Μπρούκλιν, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος.

Το απόγευμα, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Ρέι Κέλι είχε διευκρινίσει πως επτά αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί σε επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της ημέρας.

Πέντε δέχθηκαν «ένα υγρό στο πρόσωπο» και σε έναν άλλο χρειάστηκε να γίνουν ράμματα στο χέρι αφού τραυματίσθηκε από ένα γυάλινο αντικείμενο, διευκρίνισε ο Κέλι.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ είχε δηλώσει τότε ότι υπήρξε «μικρή αναστάτωση» και είχε υπολογίσει τους διαδηλωτές σε λιγότερους από χίλιους.

«Η αληθινή ιστορία για τις αυριανές εφημερίδες είναι ότι ο κόσμος δεν ήταν και τόσο πολύς», είχε δηλώσει ο Μπλούμπεργκ.

Ωστόσο το βράδυ, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος Occupy Wall Street, συνδικαλιστές και φοιτητές, 20.000 σύμφωνα με τους οργανωτές, ενώ η αστυνομία αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε εκτίμηση, κατέλαβαν την πλατεία Φόλεϊ, στο νότιο Μανχάταν, πριν κάνουν πορεία στις λωρίδες της γέφυρας του Μπρούκλιν που προορίζονται για τα ποδήλατα και τους πεζούς, χωρίς να αναστατώσουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Η ατμόσφαιρα κατά την πορεία ήταν εορταστική. «Δεν μπορούν να μας συλλάβουν, ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός!», φώναζε το πλήθος πάνω στη γέφυρα, ενώ αυτοκινητιστές πατούσαν το κλάξον των οχημάτων τους σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη, στην αρχή της γέφυρας, οι διαδηλωτές κατάφεραν να προβάλουν στην πρόσοψη ενός ουρανοξύστη, τον κατάλογο των πόλεων όπου έχει διαδοθεί το κίνημα, όπως το Όκλαντ ή το Σιάτλ, και συνθήματα όπως «Μην φοβάστε!», «Καταλάβατε τον κόσμο» ή «Χαρούμενα γενέθλια» για τα δύο χρόνια του κινήματος, το οποίο γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Αλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη σε πολλές αμερικανικές πόλεις.

Στη δυτική ακτή, η αστυνομία εκκένωσε ένα καταυλισμό διαδηλωτών και προχώρησε σε περίπου 20 συλλήψεις στο Λος Αντζελες. Στην πανεπιστημιούπολη του Μπέρκλεϊ, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, οι δυνάμεις της τάξης αφαίρεσαν περίπου 20 σκηνές και βορειότερα, στο Όρεγκον, συνελήφθησαν 34 άτομα.

Στο Σικάγο (βόρειες ΗΠΑ), χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία κατά την ώρα αιχμής. Η αστυνομία έκανε συστάσεις σε 46 πρόσωπα. Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον (ανατολικές ΗΠΑ), περισσότεροι από 300 άνθρωποι διαδήλωσαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...