Τρίτη, Νοεμβρίου 01, 2011

Ναυάγιο πλοίου του 13ου αι.,... ανακαλύφθηκε στην Ιαπωνία

Ανήκει στο μογγολικό στόλο του Κουμπλάι Χαν
Ναυάγιο εξέχουσας ιστορικής σημασίας ανακαλύφθηκε στην Ιαπωνία, κοντά στην ακτή του Ναγκασάκι. Πρόκειται για 20μετρο πολεμικό πλοίο, που ανήκε στον καταποντισμένο από τυφώνα μογγολικό στόλο του Κουμπλάι Χαν, του 1281. Το πλοίο είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ στην περιοχή υπάρχουν 4.000 αντικείμενα.
 
Η είδηση ότι ανακαλύφθηκε τμήμα από το σκαρί πλοίου που ανήκε στον στόλο του 1281 έκανε τον γύρο του κόσμου, δημοσιεύτηκε σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, όπως αυτή του CNN και αποτέλεσε γεγονός εξέχουσας σημασίας για την Ιαπωνία.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον εντοπισμό τμήματος 12 μ.από τον σκελετό πλοίου, που βρέθηκε ένα μέτρο κάτω από τον βυθό της θάλασσας και 25 μ. από την ακτή του Ναγκασάκι.
Το ναυάγιο, που ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια υπερηχητικών συσκευών, είναι το πρώτο αυτής της περιόδου που έχει άθικτο σκελετό και σανίδες οι οποίες εξακολουθούν να είναι καρφωμένες πάνω στην καρίνα του πλοίου. Το εύρημα είναι σε καλή κατάσταση - έχει συντηρηθεί ακόμα και το χρώμα των σανίδων, ένα υπόλευκο γκρι -, γεγονός που οφείλεται στο ότι ήταν καλυμμένο με άμμο.
Περισσότερα από 4.000 αντικείμενα, όπως κεραμικά όστρακα, τούβλα, οβίδες και λίθινες άγκυρες, που βρέθηκαν στην περιοχή του ναυαγίου, σχετίζονται με τον στόλο των Μογγόλων. Τα καμικάζι ήταν φυσικά φαινόμενα, τυφώνες, εξέχουσας ιστορικής σημασίας για την Ιαπωνία, που καθόρισαν τα όρια της επέκτασης των Μογγόλων στα ανατολικά.
Στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, καμικάζι σημαίνει θεϊκός άνεμος και αναφέρεται στους δύο τυφώνες που συνέβησαν δύο διαφορετικές χρονολογίες, το 1274 και το 1281, αλλάζοντας τον ρου της ιαπωνικής ιστορίας. Οι άνεμοι αυτοί, που δικαιολογημένα θεωρήθηκαν θείο δώρο, κατέστρεψαν τους μογγολικούς στόλους του Κουμπλάι Χαν, εγγονού του Τζέκινγκς Χαν και ιδρυτή της Δυναστείας των Γουάν, η οποία μεταξύ 1271 και 1368 κυβέρνησε μια τεράστια περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής Κίνας και Μογγολίας.
Σύμφωνα με τον Γιοσιφούμι Ικέντα, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ryukyus στην Οκινάουα και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, το τμήμα του σκαριού από τον καταποντισμένο μογγολικό στόλο θα βοηθήσει τους επιστήμονες στην ανασύσταση του 20μετρου πολεμικού πλοίου.

Η προσπάθεια ωστόσο δεν θα είναι εύκολη. Γι' αυτόν τον λόγο, ο Ικέντα και οι υπόλοιποι επιστήμονες σκοπεύουν να επεκτείνουν τις έρευνές τους, ώστε να συγκεντρώσουν κι άλλες πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν στο εγχείρημα αυτό. Στα άμεσα σχέδια των ειδικών, πάντως, δεν είναι η ανέλκυση του ναυαγίου, αλλά η διατήρησή του με τη χρήση διχτυών.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...