Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2011

Στο δρόμο το πρώτο,... "super bus"

Το πρώτο "super bus" με θέσεις για 23 επιβάτες πέρασε στα χέρια σεΐχη στα Αραβικά Εμιράτα. Διαβάστε τις ανέσεις που προσφέρει

Θα πρέπει να περιμένουμε πολύ καιρό, για να δούμε ένα τέτοιο λεωφορείο να κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους. Ο λόγος για το πρώτο super bus του κόσμου που
διαθέτει 23 θέσεις επιβατών και μπορεί να αγγίξει την μέγιστη ταχύτητα των 250 χιλιομέτρων την ώρα.
Το σκούρο μπλε όχημα που λειτουργεί με την βοήθεια του ηλεκτρισμού κοστίζει 7 εκατομμύρια λίρες.
Αρχικά κατασκευάστηκε στην Ολλανδία από την αστροναύτη και πρώην ειδικό στα αεροδυναμικά της Formula 1, Antonia Terz και πέταξε μέχρι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για χάρη ενός σεΐχη.
Το τεχνολογικό επίτευγμα θα έχει την δυνατότητα να διανύσει την απόσταση από το Dubai στο γειτονικό Abu Dhabi σε λιγότερο από 30 λεπτά.
Οι επιβάτες θα μπορούν να απολαμβάνουν ανέσεις παρόμοιες με εκείνες μιας λιμουζίνας ή ενός προσωπικού jet. Το λεωφορείο διαθέτει οχτώ πόρτες σε κάθε μεριά που επιτρέπουν μία ταχεία έξοδο.

 Το εγχείρημα ήταν πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Delft στην Ολλανδία, κάτω από την καθοδήγηση του καθηγητή Wubbo Ockels και βρίσκεται υπό την υποστήριξη της Ολλανδικής κυβέρνησης, την αμερικανική χημική εταιρεία Dow και την σαουδική εταιρεία που καταγίνεται με χημικά, πλαστικά και μέταλα Sabic.
Η πρώτη δοκιμή έγινε στους δρόμους γύρω από το αεροδρόμιο του Abu Dhabi και τις μπαταρίες του πυροδότησε η ηλιακή ενέργεια.
Εγκαινιάζεται μια νέα εποχή
Η υπευθυνη του έργου Antonia Terzi χαρακτήρισε την εμπειρία παρόμοια με εκείνη της οδήγησης ενός συμβατικού αυτοκινήτου και συνέχισε: "Οι επιβάτες θα μπορούν να κλείνουν μέσω διαδικτύου ή μέσω του κινητού τους τηλεφώνου μια θέση και ένα από το στόλο των λεωφορείων θα έρχεται να τους παίρνει και να τους αποβιβάζει όπου εκείνοι θέλουν."
Ο πλούσιος ιδιοκτήτης έχει σκοπό να ταξιδεύει σε κανονικούς δρόμους και σε κανονικές ταχύτητες στην περιοχή, ενώ θα παίρνει επιβάτες είτε από το Abu Dhabi ή το Dubai.

 Το super-bus που θα έχει την δυνατότητα να επιταχύνει σε μια σταθερή ταχύτητα της τάξεως των 150 χιλιομέτρων, θα μπορέσει να ανακουφίσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ο διευθυντής της υπηρεσίας Μεταφορών του Dubai, Peyman Younes Parham είπε σχετικά: "Είναι μια καταπληκτική ιδέα. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως μέσο μεταφοράς αλλά θα ήταν μια μεγάλη κινητήρια δύναμη για την καθημερινή μετακίνηση και για τον τουρισμό."
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...