Σάββατο, Οκτωβρίου 01, 2011

O σολομός είδος προς εξαφάνιση;


Λόγω της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής, ο κίνδυνος εξάλειψης του σολομού αρχίζει να γίνεται πλέον ορατός…

Άσχημα νέα περιμένουν τους λάτρεις του σολομού. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Καλιφόρνια, η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση του σολομού.
Η Lisa Thompson, βιολόγος ιχθυοκαλλιέργειας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, με δηλώσεις της στο Discovery News, θεωρεί ότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δυσοίωνα, όμως υπάρχει ακόμα μια μικρή ελπίδα.
Για πέντε χρόνια η Thompson και οι συνάδελφοί της εξέταζαν τους σολομούς «Chinook» του γλυκού νερού στο Σέντραλ Βάλεϊ της Καλιφόρνια. Οι σολομοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε κλιματικές αλλαγές. Οι ερευνητές επινόησαν ένα μοντέλο για να εξετάσουν τις επιπτώσεις των αλλαγών και εξέτασαν έξι ξεχωριστά σενάρια. Ακόμα όμως και στα πιο αισιόδοξα από αυτά, οι σολομοί «Chinook» μετά βίας θα επιβιώσουν μέχρι το 2099!
Όμως, οι ερευνητές δεν το βάζουν κάτω και θεωρούν ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός οι σολομοί είναι σε θέση να βρίσκουν δροσερές «κρυψώνες» στους ποταμούς όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει.
Πιο σημαντική όμως, είναι η παρέμβαση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον του σολομού, αφού εξαιτίας των οικολογικών εργοστασίων υδροδυναμικής ενέργειας, τα νερά των ποταμών όπου πηγαίνουν συχνά οι σολομοί, θερμαίνονται αισθητά. Χωρίς την οργανωμένη και συνειδητή προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών, οι σολομοί σύντομα θα εξαφανισθούν, αρχικά από την Καλιφόρνια και αργότερα από την ευρύτερη περιοχή.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...