Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2011

Morgan Stanley: Θωρακίστε τις τράπεζες,... ενάντια στο ελληνικό χρέος


Morgan Stanley: Θωρακίστε τις τράπεζες ενάντια στο ελληνικό χρέος 

Θα χρειαστούν τουλάχιστον 140 δις ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση
Τουλάχιστον 140 δισ. ευρώ εκτιμά η Morgan Stanley ότι θα χρειαστούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών έναντι των κινδύνων που εγκυμονεί η (πιθανή) αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και η κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

Η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος είναι απαραίτητη για επανέλθει ισορροπία στις αγορές και να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη, σημειώνει η Morgan Stanley.

Οπως σημειώνει ο επικεφαλής των οικονομικών αναλύσεων της αμερικανικής τράπεζας Χιου βαν Στίνις οι τράπεζες της περιφέρειας θα πρέπει να θωρακιστούν έναντι πιο ακραίων σεναρίων σε σύγκριση με αυτά που προέβλεπαν τα τελευταία stress tests. Αυτό πρακτικά σημαίνει, εξηγεί η τράπεζα, ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 θα πρέπει να προσδιοριστεί στο 8% για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες (αντί του 6% που όριζε η ΕΚΤ) ενώ για τις τράπεζες Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας ο ίδιος δείκτης θα πρέπει να ανέλθει στο 12% προβλέποντας τις απώλειες που θα σημειωθούν από πιθανή διαγραφή του 50% του ελληνικού χρέους.

Η τράπεζα διευκρινίζει ότι η αύξηση των κεφαλαίων των τραπεζών θα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα τους επιτρέπει να ανακάμψουν όταν θα μειωθούν οι πιέσεις των αγορών.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...