Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2011

FT Deutschland: «Τα λάθη,... των ευρωσωτήρων»


Στα τρία βασικά λάθη που έκαναν οι ευρωσωτήρες αναφέρεται σε σχόλιό του στους γερμανικούς Financial Times ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, οικονομολόγος της Berenberg Bank.
Ο οικονομολόγος τονίζει ότι τα τρία βασικά λάθη που έκαναν οι ευρωσωτήρες είναι τα εξής: πρώτον, η διαχείριση του ελληνικού χρέους, δεύτερον η συμμετοχή των τραπεζών στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης και τρίτον, η
καθυστερημένη αντίδραση της ΕΚΤ στα παιχνίδια των αγορών.
ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ 200 ΕΥΡΩ!!!
Όσον αφορά στο πρόγραμμα εξυγίανσης, που επέβαλλε η τρόικα, ο Σμίντινγκ επισημαίνει ότι δόθηκε μεγαλύτερη σημασία στην επιβολή πολλών και βραχυπρόθεσμων περιοκοπών, παρά στη δρομολόγηση μακροπρόθεσμων και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων. «Όταν η Ελλάδα δεν πέτυχε τους στόχους του προγράμματος εξυγίανσης γιατί βυθίστηκε σε μια απότομη ύφεση προχωρήσαμε σε νέο πλαφόν δραστικών περικοπών και έτσι διευκολύναμε την μείωση της οικονομικής ανάπτυξης», προσέθεσε.
Το πρόγραμμα, αντί να στοχεύσει στα επενδυτικά εμπόδια που δημιουργεί η γραφειοκρατία και στην προώθηση της φιλελευθεροποίησης της αγοράς, οδήγησε τη χώρα «λίγο πριν τον οικονομικό θάνατο». Η υψηλή φορολογία ώθησε πολλούς Έλληνες να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Οι χειρισμού του προβλήματος καθιστούν σχεδόν αναπόφευκτη την αποτροπή ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αλλά και οι λύσεις αυτές, υπογραμμίζει ο οικονομολόγος, μπορούν να αυξήσουν τα ρίσκα επέκτασης της κρίσης συμπαρασύροντας ακόμη περισσότερο την Ιταλία στη δίνη της κρίσης χρέους.
Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουμε τα χειρότερα, καταλήγει, είναι να διακηρύξει η ΕΚΤ, ως θεματοφύλακας του ευρώ, ότι θα σώσει την Ιταλία αγοράζοντας ομόλογα.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...