Τετάρτη, Οκτωβρίου 19, 2011

Εθνική : Προετοιμασία για την πώληση,... ποσοστού της Finansbank;

Το ταξίδι Ταμβακάκη στην Τουρκία και ο ρόλος του ελέγχου της Blackrock.
Στην τελική ευθεία φαίνεται να εισέρχεται η προετοιμασία για την πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής, Απόστολος Ταμβακάκης, επιστρέφει σήμερα από την Τουρκία, όπου το προηγούμενο διήμερο είχε
σειρά ενημερωτικών επαφών με τη Διοίκηση της Finansbank, αναφορικά με την κατάσταση της τουρκικής τράπεζας.
ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ 200 ΕΥΡΩ!!!
Σημειώνεται πως σήμερα κλείνουμε ένα έτος από τις 19 Οκτωβρίου 2010, όταν και η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την πρόσληψη συμβούλων για την πώληση του 20% της Finansbank. Τότε, είχε θέσει ως ημερομηνία ορόσημο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών πώλησης τη 15η Φεβρουαρίου 2011. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει διατεθεί κανένα απολύτως πακέτο μετοχών της κερδοφόρας Finansbank και οι συνθήκες για το συγκεκριμένο εγχείρημα έχουν επιδεινωθεί.
Από την Εθνική ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως η πώληση ποσοστού της Finansbank δεν είναι σήμερα όσο συμφέρουσα ήταν στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς η συναλλαγματική ισοτιμία έχει περιορίσει τα οφέλη. Πάντως, δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τα οποία δεν επιβεβαιώνονται, μιλούν για πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank μέχρι τα τέλη του έτους. Φέρουν δε το διευθύνοντα σύμβουλο της Finansbank, Ομέρ Αράς, και το γενικό διευθυντή του ιδρύματος, Τεμέλ Γκιουζέλογλου, να έχουν ήδη στα χέρια τους σχετικές προτάσεις υποψηφίων επενδυτών, τις οποίες φέρονται να έχουν γνωστοποιήσει στη διοίκηση της ελληνική μητρικής.
Η Εθνική στην παρούσα φάση δεν θα μπορούσε να ενισχύσει κεφαλαιακά την Finansbank, εάν προέκυπτε τέτοια ανάγκη, ωστόσο θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί πιθανή αύξηση κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της, στα τέλη του 2012, για να ενισχύσει τη δική της κεφαλαιακή θέση, έστω και αν αυτό οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού της.
Καταλύτης, για το τι θα πράξει τελικά η Εθνική, θα είναι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για το νέο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων και η έκθεση της Blackrock για την κατάταξη του χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας.

Θανάσης Κουκάκης
24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...