Σάββατο, Οκτωβρίου 22, 2011

Eurogroup: ενέκρινε την εκταμίευση,... της 6ης δόσης


Eurogroup: ενέκρινε την εκταμίευση της 6ης δόσης 

Οι αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας ίσως είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου
Την επόμενη δόση του δανείου στήριξης στην Ελλάδα ενέκρινε τo Eurogroup, αναμένοντας την εκταμίευσή της στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για ένα «θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής υπερψήφισης» του πολυνομοσχεδίου.

www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.
 
Το συμβούλιο επανέλαβε επίσης την Παρασκευή τη δέσμευσή των Βρυξελλών για ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, σημειώνοντας πως σε αυτό θα προβλέπεται «ο κατάλληλος συνδυασμός πρόσθετης χρηματοδότησης και συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα».

Η εκταμίευση της δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, αναφέρει το ανακοινωθέν, «αναμένεται στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου, υπό την έγκριση του συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Το Eurogroup σημειώνει επίσης ότι η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σε σχέση με την τέταρτη αξιολόγηση και ότι οι οικονομικές προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, και «χαιρετίζει τις σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης και τις οποίες κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες θα της επιτρέψουν να πετύχει τους στόχους για το 2012».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν ιδιαίτερα την «ικανοποίησή τους για τα μέτρα τα οποία ενέκρινε χθες το ελληνικό κοινοβούλιο», καλώντας επίσης την Αθήνα να σημειώσει «περαιτέρω πρόοδο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».

Στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης βρέθηκαν την Παρασκευή οι εκθέσεις της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η έγκριση της δόσης, μετά και το «δειλό ναι» της τρόικας, θεωρείτο αναμενόμενη -δυσκολότερο σημείο όμως είναι τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που εκτιμάται ότι θα γίνει με αναθεώρηση του υπάρχοντος PSI.

Η Ελλάδα εκτιμάται ότι έχει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 20 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τις 21 Ιουλίου όταν αποφασίστηκε το πακέτο των 159 δισ. ευρώ, εξαιτίας της επιδείνωσης της ύφεσης και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του σχεδίου προσαρμογής.

Οι αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας ίσως είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Βενιζέλος: «Οι μεγάλες θυσίες είναι η βάση για τη δόση»

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του πως «η σημερινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και την έκτη δόση είναι ένα θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής υπερψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και τίθενται οι βάσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές».

«Οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και η εφαρμογή σκληρών, αλλά εθνικά αναγκαίων σωστικών μέτρων, είναι η βάση όχι μόνο για την έκτη δόση, αλλά για το νέο πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα την ευκολότερη κάλυψη του ετήσιου βάρους εξυπηρέτησής του» συνέχισε ο υπουργός.

«Αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο επίπεδο ρευστότητας, στις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες μιας βαθιάς μακροχρόνιας ύφεσης η οποία άρχισε το 2009, πριν γίνει αντιληπτό από όλους όσους έπρεπε το μέγεθος της κρίσης και άρα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα», κατέληξε ο Ευ.Βενιζέλος.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συστήσει - «το πρώτο ήμισυ του Νοεμβρίου»  - να αποδεσμευτεί η έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε την Παρασκευή πηγή στην Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησε σήμερα να αποδεσμεύσει τα 5,8 δισ. ευρώ ως την έκτη, κατά σειράν, δανειακή δόση της ΕΕ προς την Ελλάδα.

Δηλώσεις Μπαουρέν


Για «ιδιαίτερα σημαντική είδηση» έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup να εκταμιευθεί η 6η δόση των δανείων προς την Ελλάδα.

Η οριστικοποίηση της καταβολής της τελευταίας δόσης από το προηγούμενο πρόγραμμα για την Ελλάδα συνιστά μια πολύ σημαντική πρόοδο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φ. Μπαρουέν, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup απόψε στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, εξέφρασαν και οι υπουργοί οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεϊντερς και της Ισπανίας Ελενα Σαλγάδο. Ειδικότερα, η κυρία Σαλγάδο είπε ότι η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα, η οποία αποδεικνύει ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί σημαντικό βήμα προς το δεύτερο πρόγραμμα αρωγής, το οποίο θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...