Πέμπτη, Οκτωβρίου 20, 2011

Debt Buy-Back,... θα ζητήσει η Ελλάδα στο Eurogroup

Με την πρόταση των Ελλήνων τραπεζιτών ανά χείρας προσέρχεται στο αυριανό Eurogroup ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η μείωση του χρέους της Ελλάδας, μέσα από ένα μεγάλο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων (Debt Buy-Back) από τη δευτερογενή αγορά, θα είναι το αίτημα που θα εγείρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο αυριανό κρίσιμο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της
Ευρωζώνης. Η πρόταση της Ελλάδας είναι συμπληρωματική του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση πως οι αποφάσεις της ΕΕ, για ενίσχυση του Ευρωπαϊκού
ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ 200 ΕΥΡΩ!!!
Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), θα ισχύσουν στο ακέραιο.
Τα οφέλη της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά αναλύθηκαν στον κύριο Βενιζέλο από εκπρόσωπους των ελληνικών τραπεζών σε διευρυμένη σύσκεψη, το μεσημέρι της προηγούμενης Δευτέρας. Μάλιστα, κατατέθηκε εκ μέρους των τραπεζών και ειδικό υπόμνημα – ανάλυση, το οποίο έχει συντάξει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, Γκίκας Χαρδούβελης, στο οποίο αναλύονται οι παράμετροι για τη μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους και προτείνονται οι ενδεδειγμένες πολιτικές.
Το σχετικό κείμενο θέτει στο επίκεντρο τη δανειοδότηση της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με χαμηλό επιτόκιο, προκειμένου στη συνέχεια η χώρα να επαναγοράσει το χρέος της. Η επαναγορά προβλέπεται να γίνει με τις τρέχουσες τιμές των ομολόγων, που είναι μειωμένες έως και 60% σε σχέση με τις αρχικές. Η εισήγηση των ελληνικών τραπεζών υποστηρίζει πως με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να αποσυρθεί χρέος έως και 50 δισ. ευρώ, με τη δέσμευση ποσού μόλις 20 δισ. ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί πως υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης έχει ταχθεί στο παρελθόν και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ και οι αποφάσεις της Συνόδου της 21ης Ιουλίου είναι δεκτικές στο Debt Buy-Back. Αν, μάλιστα, αθροιστούν το PSI και το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, τα αποτελέσματα, κατά τους τραπεζίτες, θα είναι εντυπωσιακά.

Θανάσης Κουκάκης
24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...