Σάββατο, Οκτωβρίου 08, 2011

Οι business leaders,... στην Ελλάδα



Πέντε επιχειρήσεις από τον τομέα της βιομηχανίας, πέντε από το εμπόριο, τέσσερις τράπεζες και έξι επιχειρήσεις από τον τομέα των υπηρεσιών απαρτίζουν τη λίστα με τις πρώτες σε κέρδη εταιρείες ανά κλάδο, από το σύνολο των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών για το 2010 σύμφωνα με την 4η Εκδοση «Βusiness Leaders in Greece της ΙCAP.
Οπως αναφέρει ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group, «η ελληνική οικονομία διέρχεται μια παρατεταμένη περίοδο βαθιάς κρίσης με κύριο χαρακτηριστικό τη συνεχή μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και την ύφεση που παραμένει για τρίτη συνεχή χρονιά. Παρ' όλα αυτά, αρκετές δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις προσαρμοζόμενες στις νέες συνθήκες και εντείνοντας τις προσπάθειές τους εμφάνισαν θετικές επιδόσεις στα οικονομικά τους αποτελέσματα» .
Ετσι, το 2010 στον τομέα της βιομηχανίας, στην κορυφή της κατάταξης των επιχειρήσεων που κατέγραψαν το 2010 κέρδη EBITDA υψηλότερα των 60 εκατ. ευρώ εμφανίζονται πέντε επιχειρήσεις. Κορυφαία, βάσει της κερδοφορίας της, ήταν η Ελληνικά Πετρέλαια ακολουθούμενη από τη Μotor Οil. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Alapis (κλάδος φαρμάκων - καλλυντικών) και ακολουθούν η Αθηναϊκή Ζυθοποιία (ποτά), η ΜΕΤΚΑ (μεταλλευτικών) και η Τιτάν (μη μεταλλικών ορυκτών).
Στη βιομηχανία παρατηρείται σχετικά υψηλός βαθμός συγκέντρωσης της κερδοφορίας, καθώς οι πρώτες έξι επιχειρήσεις πραγματοποίησαν από κοινού συνολικά κέρδη EBITDA ύψους 1.014,7 εκατ. ευρώ (μερίδιο περίπου 38,3% του συνόλου των αντίστοιχων κερδών των 167 βιομηχανικών εταιρειών της λίστας των «500»).
Στον τομέα του εμπορίου, στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν πέντε επιχειρήσεις που εμφάνισαν κέρδη υψηλότερα των 50 εκατ. ευρώ. Πρώτη για δεύτερο συνεχόμενο έτος, η Jumbo ΑΕ και ακολουθούν, από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ -πολυκαταστήματα, η ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ Βασιλόπουλος και η Σκλαβενίτης, η Sanofi - Aventis του κλάδου φάρμακα - καλλυντικά - απορρυπαντικά, και τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών. Τα συνολικά κέρδη EBITDA που πραγματοποίησαν από κοινού οι παραπάνω εταιρείες ανήλθαν σε περίπου 382,5 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο των κερδών των πέντε κορυφαίων εταιρειών επί του συνόλου του τομέα να διαμορφώνεται στο 27,4%.
Στον τομέα των λοιπών υπηρεσιών, πρώτες στην κατάταξη βρίσκονται έξι επιχειρήσεις. Αξίζει να επισημανθεί ότι την πρώτη εξάδα συγκροτούν οι ίδιες εταιρείες για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Κορυφαία εταιρεία είναι η ΔΕΗ, η οποία ταυτόχρονα αναδείχθηκε και «πρωταθλήτρια» κερδών συνολικά, εφόσον κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των «500 Business Leaders» στην Ελλάδα. Ακολουθούν ο ΟΠΑΠ, η Cosmote, ο ΟΤΕ, η Vodafone και η Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» Α.Ε. Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποίησαν από κοινού συνολικά κέρδη ύψους 4.101 εκατ. ευρώ και κάλυψαν μερίδιο 64,7% του συνόλου των αντίστοιχων κερδών των 161 εταιρειών του κλάδου. Τέλος, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2010 αντιμετώπισε την ιδιαίτερα αρνητική στάση των διεθνών χρηματαγορών απέναντι στη χώρα, γεγονός που επιδείνωσε περαιτέρω την κερδοφορία του κλάδου. Από την επιμέρους κατάταξη μεταξύ τραπεζών - εταιρειών factoring αναδεικνύονται ως οι πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά σειράν η Τράπεζα Κύπρου, η Τράπεζα Ελλάδος, η MARFIN Popular Bank και η Alpha Bank. Οι τέσσερις αυτές τράπεζες κάλυψαν από κοινού σχεδόν το 85% των συνολικών κερδών EBITDA αυτής της κατηγορίας. 
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...