Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2011

Botox σε σφουγγαράκι,... καταπολεμά τη ρινίτιδα

Ένα σφουγγαράκι εμποτισμένο με botox που τοποθετείται μέσα στο ρουθούνι ίσως είναι η νέα «απάντηση» στην αλλεργική ρινίτιδα.
«Η ρινίτιδα μπορεί να κάνει τη ζωή των ασθενών δύσκολη», δήλωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Gottingen, στη Γερμανία, προσθέτοντας ότι το botox που χορηγείται σήμερα με ένεση για την αντιμετώπιση της ρινίτιδας, μπορεί να χορηγηθεί και σε.. σφουγγάρι.
Οι ερευνητές έλεγξαν την αποτελεσματικότητα του εμποτισμένου με botox σπόγγου σε σύγκριση με έναν εμποτισμένο σε φυσιολογικό ορό σπόγγο (placebo), εισάγοντας τους σπόγγους στα ρουθούνια των ασθενών και αφήνοντάς τους εκεί για μισή ώρα.
Στη συνέχεια, οι ασθενείς συμπλήρωσαν ένα ημερολόγιο σχετικά με τα ρινικά συμπτώματα που εμφάνισαν τις επόμενες 12 εβδομάδες, καταγράφοντας πόσες φορές φτερνίζονταν ημερησίως, πόσα χαρτομάντιλα χρησιμοποιούσαν και βαθμολογώντας τη ρινική συμφόρηση.
Οι ερευνητές κατέληξαν πως η ομάδα των ασθενών στους οποίους είχαν τοποθετηθεί οι εμποτισμένοι με botox σπόγγοι είχαν καλύτερη βαθμολογία σε όλες τις συνιστώσες του ημερολογίου, σε σύγκριση με τους ασθενείς στους οποίους είχε χορηγηθεί placebo.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Head & Face Medicine.
Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...