Για χρόνια οι καρδιολόγοι γνώριζαν ότι οι καρδιακές προσβολές είναι
συνηθέστερες κατά τους χειμερινούς μήνες από ό,τι οποιαδήποτε άλλη
εποχή. Οι περισσότεροι υπέθεταν πως η αιτία ήταν ο ψυχρός καιρός.
Ερευνητές στην Καλιφόρνια όμως εξέτασαν πιστοποιητικά θανάτων στην κομητεία του Λος Άντζελες, μια περιοχή με ήπιους χειμώνες, και διαπίστωσαν ότι ακόμη και εκεί οι καρδιακές προσβολές κορυφώνονται κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
Ερευνητές στην Καλιφόρνια όμως εξέτασαν πιστοποιητικά θανάτων στην κομητεία του Λος Άντζελες, μια περιοχή με ήπιους χειμώνες, και διαπίστωσαν ότι ακόμη και εκεί οι καρδιακές προσβολές κορυφώνονται κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
Συγκεκριμένα, αρχίζουν να αυξάνονται γύρω στην Ημέρα των Ευχαριστιών (η τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου), συνεχίζουν να αυξάνονται έως τα Χριστούγεννα και κορυφώνονται την Πρωτοχρονιά.
Γιατί ο αριθμός των θανάτων από καρδιακή προσβολή αυξάνεται τόσο κατά την περίοδο των εορτών εξακολουθεί να μην είναι σαφές, παρότι οι καρδιολόγοι διατυπώνουν κάποιες βάσιμες υποθέσεις.
«Υποψιαζόμαστε ότι συχνά οι άνθρωποι καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια» αυτή την περίοδο του χρόνου, λέει ο δρ Ρόμπερτ Α. Κλόνερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο του Καλού Σαμαρείτη και ο βασικός υπεύθυνος της μελέτης του 2004 για τους θανάτους στην κομητεία του Λος Άντζελες. «Οι άνθρωποι αγνοούν τον πόνο στο στήθος», ίσως επειδή δεν θέλουν να διακόψουν τις εορταστικές δραστηριότητες ή θεωρούν πως ο πόνος οφείλεται στις εορταστικές υπερβολές τους, λέει ο δρ. Κλόνερ.
Σύμφωνα με τους "Νιου Γιόρκ Τάιμς" το στρες και η ένταση είναι πιθανό να διαδραματίζουν επίσης ένα ρόλο. «Η συναναστροφή με συγγενείς μπορεί να είναι επιβαρυντική» λέει. «Και συχνά ανησυχούμε για οικονομικά ζητήματα, για τα δώρα και πάει λέγοντας». Ακόμη και το αναμμένο τζάκι, ένα ρομαντικό σύμβολο των εορτών του τέλους της χρονιάς, μπορεί να συμβάλλει καθώς τα μικροσωματίδια στον αέρα έχει βρεθεί πως συνδέονται με την αύξηση των καρδιακών προσβολών, λέει ο δρ Κλόνερ.
Στο καθιστικό σας
Σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος στην επιθεώρηση «Ηeart and Circulatory Ρhysiology», διαπιστώνεται πάντως ότι μπορεί να υπάρχει ένας νεωτεριστικός τρόπος για να ελέγξετε κατά την περίοδο των εορτών, μέσα στο καθιστικό σας, τουλάχιστον ένα στοιχείο της καρδιακής υγείας σας. Καθήστε στο πάτωμα έχοντας τα πόδια τεντωμένα μπροστά με τα δάχτυλά τους στραμμένα προς τα επάνω. Είστε αρκετά ευλύγιστος για να αγγίξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας, διπλώνοντας το σώμα σας από τους γοφούς; Αν ναι, τότε είναι πιθανό οι καρδιακές αρτηρίες σας να είναι και αυτές ευλύγιστες.
Πάνω από τα σαράντα
Από πείραμα που έκαναν στο πλαίσιο της μελέτης, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας και από ιαπωνικά πανεπιστήμια διαπίστωσαν ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στα άκαμπτα σώματα και τις άκαμπτες αρτηρίες σε ανθρώπους ηλικίας άνω των σαράντα. Αυτοί που δεν μπορούσαν να ακουμπήσουν τα δάχτυλα των ποδιών τους, εμφάνιζαν σχετικά μεγαλύτερη ακαμψία στις αρτηρίες. Με λίγα λόγια, το συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως «ένα λιγότερο ευλύγιστο σώμα φανερώνει ακαμψία των αρτηριών, ειδικά σε μεσήλικες και μεγαλύτερους». Τέτοιος συσχετισμός δεν διαπιστώθηκε στους κάτω των σαράντα ετών.
Η ακαμψία των αρτηριών πάντως δεν προκαλεί αναπόφευκτα αρτηριακή νόσο, υπογραμμίζει ο Κέντα Γιαμαμότο, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας και επικεφαλής της μελέτης.
Πώς συνδέονται οι άκαμπτοι μύες στην πλάτη και τα πόδια με την ακαμψία ιστών κοντά στην καρδιά είναι ζήτημα που δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, λέει ο Γιαμαμότο. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι μερικές πρώτες ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες αυξάνοντας την ευλυγισία μας μπορεί να χαλαρώνουμε με κάποιο τρόπο και τις αρτηρίες μας. Έτσι, μια μικρή μελέτη που έγινε το 2008 στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν κατέδειξε πως οι άνθρωποι που κάνουν διατάσεις, που τεντώνονται, αύξησαν μέσα σε 13 εβδομάδες την ευλυγισία των αρτηριών τους κατά περισσότερο από 20%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου