Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2011

Ολοένα και βαθαίνει η ύφεση,... της ευρωπαϊκής βιομηχανίας


Ολοένα και βαθαίνει η ύφεση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Απογοητευτική έρευνα της Markit Economics για τον Σεπτέμβριο
Ακόμη και η – εξαγωγική – γερμανική βιομηχανία έφτασε στο κατώφλι της ύφεσης τον Σεπτέμβριο 
Νέα βουτιά στην ύφεση έκανε τον Σεπτέμβριο η ευρωπαϊκή βιομηχανία, σύμφωνα με έρευνα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Markit Economics.

Η έρευνα διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο σε περισσότερα από 3.000 διευθυντικά στελέχη ισάριθμων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον βιομηχανικό κλάδο.

Σύμφωνα με αυτήν, ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε στο 48,5 από το 49 που ήταν τον Αύγουστο.

Σημειωτέον ότι κάθε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση της βιομηχανίας, ενώ κάθε ένδειξη επάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη.

Ο δείκτης διαμορφώνεται βάσει των απαντήσεων των μάνατζερ αναφορικά με τις επενδύσεις για ανάπτυξη της επιχείρησής τους που σχεδιάζουν ή... δεν σχεδιάζουν (PMI, δηλαδή Purchasing Manager Index).

Η καταβαράθρωση του δείκτη ΡΜΙ τους τελευταίους μήνες είναι δραματική. Μόλις πριν από ένα εξάμηνο, τον Απρίλιο του 2011, ο δείκτης βρισκόταν στο 58.

Τον Μάιο έπεσε στο 54,6, τον Ιούνιο στο 52, τον Ιούλιο στο οριακό 50,4, τον Αύγουστο στο 49 και τον Σεπτέμβριο στο 48,5, κάτι που – όπως η ίδια η Markit σημειώνει – σημαίνει ότι ανάκαμψη του κλάδου απομακρύνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι γερμανικές βιομηχανίες βρίσκονται στο κατώφλι της ύφεσης, παρά το ότι εξαρτώνται κυρίως από τις εξαγωγές. Αλλωστε η πτώση του γερμανικού δείκτη το τελευταίο εξάμηνο είναι ακόμη πιο ιλιγγιώδης από την πτώση του ευρωπαϊκού.

Τον περασμένο Απρίλιο ο γερμανικός ΡΜΙ βρισκόταν στο 62, το Μάιο έπεσε στο 57,7, τον Ιούνιο στο 54,6, τον Ιούλιο στο 52, τον Αύγουστο στο 50,9 και τον Σεπτέμβριο έφθασε στο κατώφλι της ύφεσης, στο οριακό 50,3.

Την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, η Markit θα ανακοινώσει την πορεία του δείκτη ΡΜΙ στον ευρωπαϊκό κλάδο των εταιρειών παροχής υπηρεσιών τον μήνα Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της εταιρείας, αναμένεται να καταγραφεί πτώση του δείκτη στο 49,1 από 51,5 που ήταν τον Αύγουστο.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...