Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2011

Νέο αδιέξοδο στην Γερουσία των ΗΠΑ,... για δημιουργία θέσεων εργασίας


Νέο αδιέξοδο στην Γερουσία των ΗΠΑ για δημιουργία θέσεων εργασίας 

Το πακέτο του Ομπάμα για τόνωση της αμερικανικής οικονομίας έχει μπλοκάρει
Απορρίπτοντας τα νομοσχέδια αλλήλων για την τόνωση της οικονομίας, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί στην αμερικανική Γερουσία επιβεβαίωσαν την Πέμπτη την αδυναμία τους να βρουν μια διακομματική λύση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας πριν τις εκλογές του 2012. Μοναδική σημείο σύγκλισης ήταν τελικά ο διορισμός του Τζον Μπράισον στη θέση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ.
Ψάχνεις για δουλειά...;
Οι 47 Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας, μαζί με δύο Δημοκρατικούς και έναν ανεξάρτητο γερουσιαστή μπλόκαραν το νομοσχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα ύψους 447 δισ. δολαρίων, απορρίπτοντας τη ρύθμιση (35 δισ. δολαρίων) που προέβλεπε  αύξηση της φορολόγησης των εκατομμυριούχων για να δημιουργηθούν ή να προστατευθούν 400.000 θέσεις εργασίας για δασκάλους, πυροσβέστες, αστυνομικούς και άλλους εργαζομένους σε υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών.

Με ψήφους 50-50, η πρόταση δεν εξασφάλισε τις 60 ψήφους που απαιτούνταν στο 100μελές Σώμα για να παραμεριστεί το διαδικαστικό εμπόδιο που έθεταν οι Ρεπουμπλικάνοι.

«Για δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες επέλεξαν να εμποδίσουν ένα νομοσχέδιο που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και θα δραστηριοποιούσε και πάλι την οικονομία μας. Αυτό είναι απαράδεκτο» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να πιέζει για την υιοθέτηση του σχεδίου «κομμάτι-κομμάτι».

Οι Δημοκρατικοί απάντησαν μπλοκάροντας μια προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να ακυρώσουν ένα φόρο παρακράτησης 3% στις επιχειρήσεις που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013.

Με ψήφους 57-43, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν συγκέντρωσαν τις 60 ψήφους που απαιτούνταν για να αποτρέψουν το διαδικαστικό εμπόδιο που είχε τεθεί από τους Δημοκρατικούς. Δέκα Δημοκρατικοί ψήφισαν μαζί με τους Ρεπουμπλικάνους υπέρ του μέτρου.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία με 53 γερουσιαστές έναντι 47 Ρεπουμπλικάνων.

Οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι προσπαθεί να καταλάβει πλεονεκτική θέση εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012, το κεντρικό θέμα των οποίων φαίνεται σίγουρο πως θα είναι η οικονομία.

«Η προστασία των εκατομμυριούχων και η ήττα του προέδρου Ομπάμα είναι πράγματα σημαντικότερα για τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους μου από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αποκατάσταση της οικονομίας μας»
δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ.

«Ο αμερικανικός λαός θέλει από μας να κάνουμε κάτι για την κρίση στην απασχόληση» απάντησε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ. «Αυτό που λένε οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πως η αύξηση της φορολόγησης των ιδιοκτητών επιχειρήσεων δεν είναι ο τρόπος για να το κάνουμε» πρόσθεσε.

Ο Τζον Μπράισον υπουργός Εμπορίου

Πάντως, η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό του Τζον Μπράισον στη θέση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι γερουσιαστές ενέκριναν τον διορισμό του, που είχε ανακοινωθεί από τον Μπ.Ομπάμα στις 31 Μαΐου, με 74 ψήφους έναντι 26.

Ο Μπράισον, ο οποίος διαδέχεται τον Γκάρι Λοκ που διορίστηκε το Μάρτιο πρεσβευτής στο Πεκίνο, είναι ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Edison International, μιας εταιρείας ηλεκτρισμού με έδρα την Καλιφόρνια, καθώς και μέλος των διοικητικών οργάνων των εταιρειών Boeing και Walt Disney.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...