Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2011

Ιαπωνία: Σύστημα ταχείας φόρτισης,... ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων



Θεωρείται ένας από τα βασικά εμπόδια στην υιοθέτηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων: ο χρόνος φόρτισής τους - από 30 λεπτά για να φορτιστούν σε ποσοστό 80% έως και οκτώ ώρες- σημαίνει στην πράξη ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να προγραμματίζουν πότε θα χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους.
Ένα νέο σύστημα ταχείας φόρτισης που αναπτύσσεται στην Ιαπωνία και το οποίο ήδη δοκιμάστηκε με επιτυχία, θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα.
Λίγες ημέρες αφότου παρουσίασε μία νέα συσκευή φόρτισης, λιγότερο ογκώδη από αυτήν που πρόσφερε μέχρι σήμερα, στη μισή τιμή και με δυνατότητα χρήσης και σε ηλεκτροκίνητα μοντέλα άλλων εταιριών, η Nissan φέρεται να εργάζεται πάνω σε μία νέα τεχνολογία, χάρη στην οποία, αν όλα εξελιχθούν βάσει σχεδίου, η μπαταρία θα μπορεί να γεμίσει σε ποσοστό 100% μέσα σε μόλις 10 λεπτά ή και ακόμη λιγότερο.
Σύμφωνα με το Nikkei [.N225] Σχετικά άρθρα , που μετέδωσε την είδηση, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Κανσάι, όπου ερευνητές άλλαξαν το ηλεκτρόδιο πυκνωτή από άνθρακα σε οξείδιο του βολφραμίου και οξείδιο του βαναδίου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί δραστικά η ισχύς. Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι εάν αυτή η τεχνολογία αξιοποιηθεί σε εμπορική κλίμακα, οχήματα όπως το Nissan Leaf ή το Mitsubishi iMiEV θα είναι δυνατό να φορτιστούν σε λιγότερο χρόνο απ’ όσο θα χρειαζόταν ο ιδιοκτήτης τους για να οδηγήσει μέχρι το πρατήριο καυσίμων και να γεμίσει το ρεζερβουάρ.
Πέρυσι, αναλυτές από τον κλάδο των αυτοκινήτων προειδοποιούσαν ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα δέχονται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις από τους καταναλωτές σχετικά με το χρόνο που απαιτείται για να φορτιστεί ένα όχημα. «Οι καταναλωτές είναι πιθανό να εκτιμήσουν ότι πλήρωσαν πολλά για τον εξοπλισμό φόρτισης ή ότι εξαπατήθηκαν κατά την αγορά του αυτοκινήτου της», έλεγε ο όμιλος Pike στην έκθεσή του - και οι αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνεται πως πήραν το μήνυμα.
Η Nissan άλλωστε δεν είναι ο μόνος ιαπωνικός όμιλος που έχει βαλθεί να κατασκευάσει τον ταχύτερο φορτιστή ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Πρόσφατα, η JFE Engineering ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει σύστημα φόρτισης... 3 λεπτών. Όποιος και αν κόψει πρώτος το νήμα σε αυτόν τον αγώνα δρόμου πάντως, εκτιμάται ότι τέτοιες συσκευές δεν θα διατίθενται στο εμπόριο πριν περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...