Τετάρτη, Οκτωβρίου 19, 2011

Μειώθηκαν παγκοσμίως,... οι θάνατοι από ελονοσία



Πτώση 20%

Αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της ελονοσίας παγκοσμίως με αποτέλεσμα οι θάνατοι να μειωθούν στο 20%, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι θάνατοι μειώθηκαν από 985.000
το 2000 σε περίπου 780.000 το 2009 και στην πλειονότητά τους αφορούν παιδιά, τα οποία ζουν στην Αφρική. Ελαφρά μείωση την τελευταία δεκαετία σημείωσαν και τα κρούσματα ελονοσίας.
ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ 200 ΕΥΡΩ!!!
Σχεδόν το εν τρίτο των 108 χωρών και περιοχών, όπου η ασθένεια είναι ενδημική, θα την έχουν εξαλείψει μέσα στην επόμενη δεκαετία, χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην έξωθεν χρηματοδότηση.

Παρά τα ενθαρρυντικά νέα και παρά το γεγονός ότι η ελονοσία μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι κάθε 45 δευτερόλεπτα, ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας της ασθένειας, η οποία ευθύνεται για έναν στους πέντε θανάτους παιδιών.

Η ελονοσία προκαλείται από παράσιτα, τα οποία μεταδίδονται στον άνθρωπο από κουνούπια-φορείς. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν  πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγη και έμετο και είναι ήπια. Εάν ωστόσο δεν αντιμετωπιστούν μέσα στο πρώτο 24ωρο, μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρής μορφής αναιμία και αναπνευστική δυσχέρεια, που είναι πιθανό να οδηγήσουν στο θάνατο.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...