Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2011

Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει,... στη μαζική μετανάστευση


Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει στη μαζική μετανάστευση

Εκατομμύρια άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της ξηρασίας
Όπως εκτιμά η βρετανική δεξαμενή σκέψης Foresight, μέχρι το 2060 υπολογίζεται ότι θα μεταναστεύσουν 114 έως 192 εκατομμύρια άνθρωποι
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει, μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της ξηρασίας και της ανόδου των επιπέδων της στάθμης των θαλασσών.
Ψάχνεις για δουλεια...;
Όπως εκτιμά η βρετανική δεξαμενή σκέψης Foresight, μέχρι το 2060 υπολογίζεται ότι θα μεταναστεύσουν 114 έως 192 εκατομμύρια άνθρωποι και πλέον θα κατοικούν σε πλημμυρισμένες εκτάσεις γης στην Ασία και την Αφρική, ως άμεσο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

«Εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να μετακομίσουν μέσα στα επόμενα 50 χρόνια σε περιοχές περιβαλλοντικά ευάλωτες», τονίζει ο σερ Τζον Μπέντινγκτον, επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας που διεξήχθη υπό την αιγίδα μιας κυβερνητικής επιτροπής της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, θα προκληθεί μια δραματική άνοδος στις τιμές των τροφίμων από τη ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, το υψηλό κόστος των καυσίμων και τις συγκρούσεις για το νερό. Καθώς οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κατά 50%, θα λάβουν χώρα μεταναστευτικά κύματα και κοινωνικές εξεγέρσεις, προειδοποιεί η έκθεση της Foresight, καλώντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα όπως η χρήση γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών.

Πριν έναν ακριβώς χρόνο, το ίδιο καμπανάκι κινδύνου είχε κρούσει και μια αντίστοιχη έκθεση του ΟΗΕ. Η έκθεση, που θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια, συντάχθηκε από 40 επιστήμονες σε 35 χώρες και καλεί για μία «πράσινη επανάσταση» με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής, συνδυάζοντας παραδοσιακές, οργανικές και γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες.

«Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια. Οι λιμοί, η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας αποτελούν απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια», είχε τονίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν καταλήγοντας πως η επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία θα διεξαχθεί στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής τον Δεκέμβριο, «πρέπει να είναι αποφασιστικής σημασίας».
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...