Πέμπτη, Οκτωβρίου 20, 2011

«Ναι» στη δόση,... με επιφυλάξεις για το χρέος



Διαφωνούν τώρα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα καταστεί βιώσιμο ως το 2020, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, οι οποίες, ωστόσο, διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα μη εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου.
Οι διαφωνίες αυτές ευθύνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την καθυστέρηση δημοσιοποίησης της έκθεσης της τρόικας, η οποία - ως γνωστόν - θα περιλαμβάνει ένα ειδικό 
κεφάλαιο για τη βιωσιμότητα του χρέους. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αισιόδοξες. Στην πραγματικότητα, το ΔΝΤ θα ήθελε να εκπονηθεί νέο πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα, με βάση τα νέα δεδομένα που υπάρχουν για την πορεία του δημοσίου χρέους, αλλά και με βάση τις αποφάσεις για το κούρεμα, οι οποίες όμως δεν είναι ακόμη διαθέσιμες.
Η έκθεση επρόκειτο κανονικά να δοθεί στη δημοσιότητα χθες, αλλά αυτό θα γίνει πιθανώς σήμερα ή ίσως και αύριο, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, εφόσον βρεθεί κοινή φόρμουλα μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα του χρέους.
Επί της ουσίας, όμως, δεν κινδυνεύει η δόση των 8 δισ. ευρώ. Αυτή είναι εξασφαλισμένη, καθώς το τμήμα της έκθεσης που αφορά την προσαρμογή στις επιταγές του Μνημονίου, από την οποία εξαρτάται η χρηματοδότηση, έχει ολοκληρωθεί και καταλήγει σε θετικά συμπεράσματα. Τα συμπεράσματα αυτά τελούν υπό την αίρεση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, δηλαδή κυρίως της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εξετάσει τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, με το βασικό να περιορίζεται στο 21%, βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, και το υψηλότερο να φτάνει ως και το 80%. Τα ενδιάμεσα σενάρια προβλέπουν κούρεμα 39% και 50%.
Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο και οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης εξετάζουν και αυτοί τα δικά τους σενάρια που προβλέπουν κούρεμα μεταξύ 35% και 60%. Βασική επιδίωξη όλων των πλευρών είναι να επιτευχθεί μία λύση σε εθελοντική βάση έτσι ώστε να περιοριστούν οι παρενέργειες που θα είχε μία - έστω και ελεγχόμενη - χρεοκοπία. Οπως είναι γνωστό, το βασικό πρόβλημα σε μια τέτοια περίπτωση είναι ότι ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα λεγόμενα CDS, με αποτέλεσμα η λύση να γίνεται εξαιρετικά ακριβή και επώδυνη για τις τράπεζες.
Εκτός από το κούρεμα, το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, που ελπίζεται να αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας την Κυριακή, θα περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους, όπως η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα κατά περισσότερα από 30 χρόνια και μεγαλύτερη περίοδο χάριτος για τα δάνεια της τρόικας.
Σε τι στοχεύουν
Ο στόχος όλων των επιδιωκόμενων λύσεων είναι να περιοριστεί το ύψος του δημοσίου χρέους σε ποσοστό κάτω από 100% του ΑΕΠ ώς το 2020. Κάτι που είναι πολύ δύσκολο, δεδομένης της ραγδαίας επιδείνωσης των δεδομένων του χρέους μέρα με τη μέρα, εξαιτίας της ύφεσης, αλλά και της αδυναμίας επίτευξης των στόχων του προϋπολογισμού. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν εκτιμά πλέον πως το χρέος το 2020 θα είναι κατά 20% του ΑΕΠ υψηλότερο απ' ό,τι το υπολόγιζε τον Ιούλιο.

Ρεπορτάζ Ειρήνη Χρυσολωρά

 
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...