Πέμπτη, Οκτωβρίου 06, 2011

Π. Δούκας: «Αναπόφευκτη,... η χρεοκοπία»


 
 
«Αναπόφευκτη» χαρακτήρισε τη χρεοκοπία της Ελλάδας ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για την ανάγκη να επιτευχθεί ένα οργανωμένο και «ελεγχόμενο» haircut στο χρέος, προκειμένου να αποφευχθεί ένα «run» στις τράπεζες, σε περίπτωση χρεοκοπίας.

«Η ικανότητα των Ελλήνων να πληρώνουν φόρους είναι πραγματικά στο όριο αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι σαν και μένα πληρώνουν τους φόρους από τις αποταμιεύσεις τους και μέσω πώλησης assets, και όχι μέσω νέου εισοδήματος» δήλωσε.

Ερωτώμενος για τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδας, με τα οποία έγινε δεκτή στην ευρωζώνη, δήλωσε πως «τα στοιχεία δεν είναι διαφορετικά από αυτά που ενέκρινε η Eurostat. Ίσως υπήρξε κάποιος "καλλωπισμός" των αριθμών, αλλά όχι μεγαλύτερος από αυτόν της Ιταλίας ή της Γερμανίας ή της Ολλανδίας».

Όπως τόνισε, τα προβλήματα της Ελλάδας θα επιλυθούν μόνο μέσω μαζικών αποκρατικοποιήσεων, μέσω μορατόριουμ σε νέους φόρους και μέσω αλλαγών στην εργασιακή νομοθεσία, «που να επιτρέπει στους εργοδότες να διαχειρίζονται τα δικά τους θέματα».

«Εάν το κάνεις αυτό και αρχίσεις να έχεις πλεονάσματα αντί για ελλείμματα, τότε νομίζω πως η χώρα μου θα αναπτυχθεί πολύ-πολύ γρήγορα» σχολίασε.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...