Τετάρτη, Οκτωβρίου 26, 2011

ΔΝΤ: Προειδοποιεί την Αλβανία λόγω,... των εμπορικών σχέσεων με Ελλάδα και Ιταλία

Τίρανα, ΔΝΤ, τράπεζες, Ελλάδα, Ιταλία 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη θα έχει αρνητικές συνέπειες στα Τίρανα.
Προειδοποίηση στην Αλβανία ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της, καθώς η χώρα έχει εμπορικές και εργασιακές σχέσεις με την Ελλάδα, στέλνει μέσω της ετήσιας έκθεσής του, το
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. “Ο κάθε κραδασμός στο τραπεζικό σύστημα των ανωτέρω χωρών, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Αλβανία”, σημειώνεται στην έκθεση, ενώ υπογραμμίζεται ότι η μη ξόφληση των δανείων από τους δανειολήπτες, από 3% πριν από την κρίση στην Ευρωζώνη, έφτασε τώρα το 18%, ξεπερνώντας κατά 6 μονάδες το επιτρεπτό όριο.
www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.
Παράλληλα, το ΔΝΤ καλεί την αλβανική κυβέρνηση να θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό χρέος, ζητώντας την μείωσή του κατά 20% από το 60% συνολικά. Απαιτεί, όχι σποραδική μείωση των εξόδων στον δημόσιο τομέα, αλλά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προοπτικής. Αναφέρει ως επικίνδυνη εξέλιξη, το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει στην αύξηση μισθών και συντάξεων, την στιγμή που έχει μειωθεί το ποσοστό συγκέντρωσης χρημάτων από τους φόρους.
Πάντως, άμεση ήταν η αντίδραση της αλβανικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών Ριντβάν Μπόντε δήλωσε σχετικά “έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ,ώστε η αλβανική οικονομία να επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο, ή διόλου από τις εξελίξεις στην περιοχή, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ανάμιξη της οικονομίας των γειτονικών χωρών στην αλβανική οικονομία”.
Αναφερόμενος στον κίνδυνο των τραπεζών, είπε “οι ξένες τράπεζες που λειτουργούν στο αλβανικό τραπεζικό σύστημα, βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Αλβανίας και είναι σε καλή οικονομική κατάσταση”.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...