Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2011

Αντιυπερτασικά «φρενάρουν»,... το μελάνωμα


Αντιυπερτασικά «φρενάρουν» το μελάνωμα

Οι β-αναστολείς μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου εξαιτίας μεταστάσεων της νόσου
Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο κατηγορείται για την αύξηση των περιπτώσεων μελανώματος την τελευταία δεκαετία
Ένα πολύ φθηνό φάρμακο που λαμβάνεται από εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και των καρδιολογικών προβλημάτων μπορεί να αποτελέσει «σωτήρα» ενάντια στο μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που μελέτη δείχνει ότι οι β-αναστολείς, περί ων ο λόγος,  μπορούν να βάλουν «φρένο» στον καρκίνο. Πριν από μια εβδομάδα ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία ανέφεραν ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο μεταστάσεων του καρκίνου του μαστού κατά 50%.
«Φρένο» στην εξάπλωση
Τώρα ειδικοί από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ααρχους στη Δανία ανακάλυψαν ότι οι β-αναστολείς μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από μελάνωμα κατά 13%, καθώς προλαμβάνουν την εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα σημεία του σώματος.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ειδικοί μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους 4.000 ασθενών με μελάνωμα. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονταν και 372 ασθενείς οι οποίοι λάμβαναν β-αναστολείς καθώς εμφάνιζαν υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιολογικά προβλήματα.
Οι ερευνητές είδαν ότι οι ασθενείς που λάμβαναν β-αναστολείς επί τουλάχιστον τρεις μήνες προτού διαγνωσθούν με καρκίνο αντιμετώπιζαν 13% μικρότερες πιθανότητες θανάτου σε διάστημα πέντε ετών.
Οι β-αναστολείς χρησιμοποιούνται ενάντια στην υπέρταση και τις καρδιοπάθειες εδώ και περίπου μισό αιώνα. Τα συγκεκριμένα φάρμακα επιβραδύνουν τον καρδιακό παλμό καταστέλλοντας την έκλυση ορισμένων ορμονών του στρες. Ετσι η καρδιά δεν χρειάζεται να δουλεύει πολύ σκληρά και η αρτηριακή πίεση πέφτει. Οι ειδικοί εκτιμούν τώρα ότι οι β-αναστολείς μπορούν επίσης να προλάβουν τις μεταστάσεις του καρκίνου σταματώντας την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων τα οποία τροφοδοτούν τους όγκους.
Δεν προλαμβάνουν την εμφάνιση
Ωστόσο οι ερευνητές που υπογράφουν τη νέα μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention» τονίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το ότι οι β-αναστολείς προλαμβάνουν τον καρκίνο του δέρματος. Όπως γράφουν «τα στοιχεία μας δεν αποκάλυψαν κάποια επίδραση των β-αναστολέων στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου. Τα φάρμακα αυτά όμως μπορεί να έχουν μια δυναμική που δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά τη θεραπευτική παρέμβαση στο μελάνωμα και πιθανότατα και σε άλλες μορφές καρκίνου».
Σημειώνεται ότι τα ποσοστά μελανώματος έχουν εκτοξευθεί σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία. Η μεγάλη αυτή αύξηση αποδίδεται στην πολύωρη έκθεση στον ήλιο αλλά και στη «μόδα» των σολάριουμ.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...