Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2011

Το κούρεμα φέρνει,... νέες μειώσεις στις συντάξεις

Έως και 13 δισεκατομμύρια ευρώ οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία. Μονόδρομος το ψαλίδι στις παροχές.
Ζημιές ύψους 11 - 13 δισ. ευρώ θα υποστούν τα ασφαλιστικά ταμεία από κούρεμα ύψους 50% - 60% των ελληνικών ομολόγων, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Σύμφωνα με τη διαφαινόμενη απόφαση για το ελληνικό χρέος, οι
εν λόγω ζημιές δεν θα καλυφθούν από τα χρήματα, που θα εισρεύσουν από το δεύτερο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, αλλά οι όποιες ταμειακές ανάγκες των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης θα καλύπτονται από τον προϋπολογισμό, σε ένα πλαίσιο πάντα σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής.
ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ 200¤!
Με απλά λόγια, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα τύχουν της μεταχείρισης των τραπεζών, αλλά θα στηριχθούν από την Κεντρική Κυβέρνηση σε αντάλλαγμα της εθελοντικής τους συμμετοχής στο PSI. Το παράδοξο είναι ότι, βάσει των αποφάσεων που λήφθηκαν στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής, πρώτα θα γίνει το κούρεμα στα ομόλογα, που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, και έπειτα θα ακολουθήσει η σύνταξη μελέτης για την ευστάθεια των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης.
Τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια των ασφαλιστικών φορέων σε κρατικά ομόλογα ανέρχονται στα 25 δισ. ευρώ. Σήμερα, αν επιχειρηθεί να ρευστοποιηθούν στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, δεν αξίζουν πάνω από 50%-60% της ονομαστικής τους αξίας. Το κούρεμα θα επιφέρει αντίστοιχες ζημιές ύψους 11 - 13 δισ. ευρώ, που, σε βάθος δεκαετίας, συνεπάγονται μέσες ετήσιες απώλειες 1,1 – 1,3 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως οι επιχορηγήσεις των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης αναμένονται να ανέλθουν εφέτος σε 17,4 δισ. ευρώ και το 2012 θα πρέπει να περιορισθούν στα 15,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εάν η τρόικα εμμείνει στο συγκεκριμένο στόχο, η κάλυψη των έκτακτων ζημιών από την απομείωση της αξίας των ομολόγων θα πρέπει να καλυφθεί από περικοπές στις παροχές.
Σημειώνεται πως το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο προβλέπει εξοικονόμηση 4,6 δισ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης έως το 2015 και περιορισμό των εξόδων των ταμείων κατά 1 δισ. ευρώ το 2012. Καθώς ο δημοσιονομικός στόχος δεν μπορεί να αλλάξει, οι έκτακτες ανάγκες ρευστότητας των Ταμείων αναμένεται να καλυφθούν μέσω νέων μειώσεων στις συντάξεις.

Θανάσης Κουκάκης
24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...