Πέμπτη, Οκτωβρίου 20, 2011

Βενιζέλος: Χωρίς πολυνομοσχέδιο,.... δεν χρειάζεται να πάμε στη Σύνοδο


Βενιζέλος: Χωρίς πολυνομοσχέδιο δεν χρειάζεται να πάμε στη Σύνοδο 

«Είναι η ώρα του μεγάλου "ναι" και του μεγάλου "όχι" για το ΠαΣοΚ», δήλωσε
Αν δεν υπερψηφιστεί στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, δηλαδή και επί των άρθρων του, «δεν χρειάζεται να πάμε καν ούτε εγώ στο Eurogroup, ούτε ο Πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.», δήλωσε σε δραματικούς τόνους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος στην Βουλή, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία.
ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ 200 ΕΥΡΩ!!! Όπως είπε, απευθυνόμενος εμμέσως και προς την Κ.Ο του ΠαΣοΚ, όπου επικρατεί έντονη ανησυχία, διευκρίνισε ότι «για να πετύχουμε (στην κρίσιμη διαπραγμάτευση της Κυριακής) πρέπει να έχουμε εισιτήριο αξιοπιστίας και αυτό είναι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένων ιδίως όσων διατάξεων έχουν αναγορευθεί ως κριτήριο από την τρόικα», όπως το άρθρο 37 περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, κατά του οποίου έχει ταχθεί υπό την παρούσα μορφή του η κυρία Λούκα Κατσέλη, ενώ και άλλοι βουλευτές έχουν διατυπώσει ενστάσεις, προβληματισμούς και επιφυλάξεις, δίχως πάντως να έχουν δηλώσει ότι θα το καταψηφίσουν, όπως έχει καταστήσει σαφές η πρώην υπουργός Εργασίας του ΠαΣοΚ, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν βελτιώσεις του. 
«Εδώ δεν παίζουμε σήμερα, ούτε ενδοκομματικά ούτε ενδοκοινοβουλευτικά και όποιος νομίζει ότι υπάρχουν περιθώρια να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας, παίζει με το μέλλον της χώρας», προειδοποίησε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι στην περίπτωση καταψήφισης έστω και κάποιας διάταξης του πολυνομοσχεδίου, «η χώρα θα έχει εκτεθεί στον κίνδυνο της μη ορθολογικής εξέλιξης και θα έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος». «Αν η Ελλάδα δώσει προσχήματα και άλλοθι θα είναι κακό του κεφαλιού μας», πρόσθεσε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι η ώρα του μεγάλου "ναι" και του μεγάλου "όχι" για το ΠαΣοΚ».
Αναφερθείς στις μεγαλειώδεις αντιδράσεις του λαού είπε ότι «η κοινωνία που στρέφεται εναντίον μας που ψηφίζουμε, αν καταψηφίσουμε και οδηγήσουμε την χώρα σε αδιέξοδο, θα μας επιτεθεί πιο σκληρά που δεν διασώσαμε τη χώρα». «Αυτό είναι το τραγικό δίλημμα που μας θέτει ο λαός: θέλει η χώρα να σωθεί και δεν θέλει να την κρεμάσουμε στα μανταλάκια του διεθνούς Τύπου», σημείωσε ενώ τόνισε ότι «τώρα κρινόμαστε όλοι και όταν αναλαμβάνουμε μια δουλειά για την σωτηρία της χώρας πρέπει να την τελειώσουμε, να την διεκπεραιώσουμε».
Επίσης, άσκησε κριτική στον κ. Αντ. Σαμαρά για την στάση που κράτησε έναντι της πρόσκλησης του Πρωθυπουργού να μεταβούν μαζί στις Βρυξέλλες, ως μια ένδειξη εθνικής συστράτευσης, ενώ προειδοποίησε ότι «οι δυσκολίες είναι τεράστιες, υπάρχουν άγνωστες παράμετροι», σημειώνοντας πάντως ότι «υπάρχει πλαίσιο,  συνείδηση ευθύνης και πολύ καλή προετοιμασία».
Η «πλατφόρμα» της Άννας Διαμαντοπούλου
Νωρίτερα η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου παρουσία «πλατφόρμα» πέντε σημείων για μια συμφωνία των κομμάτων -πλην ΚΚΕ- εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. «Να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση εμείς οι βουλευτές» κάλεσε τους βουλευτές των κομμάτων, επισημαίνοντας ότι «η διαπραγμάτευση των επόμενων ημερών θέλει εθνικό πλαίσιο που θα υπηρετηθεί από το σύνολο του πολιτικού συστήματος». «Θυμώσαμε, μαλώσαμε γιατί ανταλλάξαμε κουβέντες που δεν έπρεπε. Ίσως ταιριάζει σε παιδιά, η ιστορία όμως χρειάζεται διαμέτρημα υπέρβασης», πρόσθεσε αναφορικά με την στάση των πολιτικών αρχηγών έναντι της πρόσκλησης του Πρωθυπουργού σε συστράτευση εν όψει της καθοριστικής διαπραγμάτευσης. Στην κατεύθυνση αυτή παρουσίασε πέντε σημεία προς συμφωνία: 
1.      Ευρώ: ότι παραμένουμε στο ευρώ. «Ευρώ με εθνική κυριαρχία, αλλιώς δεν έχει νόημα χωρίς αυτό».
2.      Αλλαγή οικονομικού πλαισίου Ε.Ε.»: με μια άλλη πολιτική, με νέους θεσμούς και νέο τρόπο λήψης των αποφάσεων. 
3.      Εγγύηση καταθέσεων σε ευρώ την επόμενη μέρα των διαπραγματεύσεων: πρέπει να είναι εγγυημένες οι καταθέσεις μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
4.      Αποζημίωση των ασφαλιστικών Ταμείων «ότι και να γίνει».
5.      Χρέος: να καταστεί αξιόπιστα βιώσιμο, με συμμετοχή ιδιωτών, επιμονή στις αποφάσεις για επιμήκυνση αποπληρωμής σε 30 χρόνια και με μείωση του επιτοκίου.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι πάμε στις Βρυξέλλες με κατακερματισμένες δυνάμεις, με ένα πολιτικό σύστημα κομμάτια και θρύψαλα, με μια κοινωνία κομμάτια και θρύψαλα», σημείωσε η κυρία Διαμαντοπούλου.
Σχολιάζοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Εμ. Κεφαλογιάννης είπε ότι «προσπαθούν κάποια στελέχη του ΠαΣοΚ να πάρουν θέση στην κούρσα διαδοχής επειδή καταρρέει». «Δεν μας ενδιαφέρουν οι θέσεις σας, μας ενδιαφέρουν να έχουν τα σχολεία βιβλία, αυτή είναι η δουλειά σας και όχι να μας κατεβάζετε πλατφόρμες», είπε σε έντονο ύφος στην κυρία Διαμαντοπούλου, ενώ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε: «Παραιτηθείτε αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε».
Σε εξαιρετικά έντονο ύφος απάντησε και η υπουργός Παιδείας κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό, φτηνό πολιτικό λόγο». «Δεν βάζουν απλώς αστερίσκους οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, έχουμε κι εμείς οδύνες και αρχές κι εσείς έχετε την πολυτέλεια να κάνετε ανέξοδα κριτική», είπε χαρακτηριστικά, αναφερθείσα στην στάση των βουλευτών που ψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο.
Ενώ πρόσθεσε: «Οι αρχές μας κονταροχτυπιούνται με μια μοιραία ευθύνη, το τι θα γίνει την επόμενη μέρα, αν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη την Δευτέρα η χώρα να μην έχει λάβει την έκτη δόση». «Αυτή την ευθύνη δεν μπορούμε εμείς να την πάρουμε», κατέληξε.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε «να βγει ο Πρωθυπουργός να πει "ελάτε να συμφωνήσουμε σε αυτά τα πέντε σημεία που έθεσε η Διαμαντοπούλου και εγώ την Δευτέρα θα παραιτηθώ"». «Δεν είναι ωμός εκβιασμός, έχει συμβεί και σε άλλες χώρες».
Πρόσθεσε διερωτώμενος: «Πιστεύει κανείς ψηφοφόρος του ΠαΣοΚ ότι μπορεί να κυβερνήσει ο Γεώργιος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του;», ενώ κάλεσε τον κ. Παπανδρέου και τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά σε μια ύστατη κίνηση συστράτευσης να ταξιδέψουν μαζί με το ίδιο αεροπλάνο στις Βρυξέλλες.
Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη για την τοποθέτηση της κυρίας Διαμαντοπούλου, λέγοντας ότι ήλθε ως εκπρόσωπος των "τριών" να υποκαταστήσει τον Πρωθυπουργό. 
tovima
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...