Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2011

Πιο εύκολα «κόβουν»,... το τσιγάρο οι γυναίκες


Πολύ περισσότερες είναι οι γυναίκες που επισκέπτονται τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος και καταφέρνουν τελικά να σταματήσουν τη θανατηφόρα συνήθεια, σε σχέση με τους άνδρες. Η έρευνα έγινε από την Πνευμονολογική Κλινική και το Εργαστήριο Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κατά τη διάρκεια της διετίας 2007-2008 μελετήθηκαν 448 καπνιστές από τους οποίους το 53,35% ήταν άντρες και το 46,7% γυναίκες.

Εντούτοις, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες κόβουν πιο εύκολα το κάπνισμα μετά από επίσκεψή τους στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος (49,5%) σε σχέση με τους άντρες (39,6%).
Οι άντρες, πάντως, έχουν βαρύτερο «ιστορικό» στο κάπνισμα καθώς αρχίζουν να καπνίζουν ηλικιακά νωρίτερα, είναι βαρύτεροι καπνιστές (περισσότερα τσιγάρα ημερησίως, περισσότερα πακέτα/έτη και περισσότερα έτη καπνίσματος) και με υψηλότερη εξάρτηση από τη νικοτίνη.
«Το γυναικείο φύλο αποδεικνύεται αποτελεσματικότερο ως προς την οριστική διακοπή του καπνίσματος και πιθανόν σε αυτό να συμβάλει το ηπιότερο καπνιστικό ιστορικό των γυναικών» σχολίασαν οι ειδικοί στο πλαίσιο του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος που έγινε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.
Υψηλή η συχνότητα καπνίσματος και στους εφήβους
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής κατά το έτος 2006 το 40% των Ελλήνων ανδρών και γυναικών είναι καπνιστές.
Πιο συγκεκριμένα το 49,9% των ανδρών και το 30,8% των γυναικών άνω των 18 ετών καπνίζουν σε καθημερινή βάση.
Υψηλός είναι και ο επιπολασμός της καπνιστικής συνήθειας μεταξύ των εφήβων όπως προκύπτει από έρευνα του Εργαστηρίου Έρευνας Παθήσεων από του Περιβάλλον της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΑΠΘ που πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 10.153, μαθητών ηλικίας 12-18 ετών, από τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Το 14,1% ήταν καπνιστές και από αυτούς το 79,6% ήταν καπνιστές σε καθημερινή βάση (5-26 τσιγάρα την ημέρα). Τα αγόρια κάπνιζαν συχνότερα από τα κορίτσια (15,4% έναντι 12,7%) .
Στη Θεσσαλονίκη η συχνότητα καπνίσματος έφτανε το 16,5% και ήταν υψηλότερη από στις πρωτεύουσες των άλλων νομών (15,3%) και την ύπαιθρο (11,1%) με χαμηλότερη όμως ημερήσια κατανάλωση.
Διαπιστώθηκε, επιπλέον, πως οι καπνιστές είχαν τάση παχυσαρκίας ως προς τους μη καπνιστές , είχαν γονείς με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, είχαν υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος στο οικείο περιβάλλον, ασχολούνταν λιγότερο με τον αθλητισμό και σύχναζαν περισσότερο σε Internet cafe.
Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...