Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2011

Εννέα πράγματα που πρέπει να ξέρουμε,... για τον πυρετό


Ζαλάδα, πονοκέφαλος, κόκκινα μάγουλα, ζεστές παλάμες; Το πιθανότερο είναι πως έχετε πυρετό-όπως πολλοί άλλοι άλλωστε αυτή την εποχή που οι ιώσεις παίρνουν και δίνουν. Δείτε, τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πυρετό.

1)Πολλοί πανικοβάλλονται και μόνο στην σκέψη του πυρετού καθώς θεωρούν πώς κρύβει κάτι «κακό». Στην πραγματικότητα όμως, ο πυρετός αποτελεί τον «συναγερμό» του οργανισμού μας. Όταν κάποιο μικρόβιο ή ιός εισέλθει στον οργανισμό μας, προκαλεί χημικές ουσίες που εισρέουν στο αίμα, οι οποίες εντοπίζονται από τους «βοηθούς» του υποθαλάμου που ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος. Έτσι, ο υποθάλαμος προκειμένου να πολεμήσει τους εισβολείς δίνει εντολή στον οργανισμό να ανεβάσει την θερμοκρασία προκειμένου να καταπολεμηθούν τα ανεπιθύμητα βακτήρια…
2)Μπορεί να μην το γνωρίζατε αλλά η θερμοκρασία μας αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, θα παρατηρήσετε πώς την χαμηλότερη θερμοκρασία έχει το σώμα μας το πρωί συνήθως 1-7 και την υψηλότερη το βράδυ (5-7). Σε καμία περίπτωση όμως, η φυσιολογική θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 37,5 βαθμούς Κελσίου. Αν γίνει κάτι τέτοιο, αποτελεί σαφή ένδειξη ασθένειας και πρέπει να διερευνηθεί.
3)Υπερπυρεξία ονομάζεται η δυσάρεστη εκείνη κατάσταση, όπου ο πυρετός ξεπερνά το «φράγμα» του 41,1. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση που χρήζει επείγουσας ιατρικής ή νοσοκομειακής περίθαλψης.
4)Στην περίπτωση μιας απλής ίωσης λόγω των εναλλαγών του καιρού με τα συνήθη συμπτώματα (λαιμός που «γδέρνει», δυσκολία στην κατάποση, πρησμένοι αδένες στο λαιμό κ.α.), ο πυρετός λειτουργεί ως μια αυτόματη αντίδραση του οργανισμού στο μικρόβιο. Πρόκειται για μια φυσιολογική και αναμενόμενη αντίδραση, γι αυτό και αρκετοί γιατροί δεν χορηγούν αμέσως αντιβίωση ή αντιπυρετικά αφήνοντας την ίωση να «κάνει τον κύκλο της».
5)Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος με τον πυρετό προκαλεί αφυδάτωση. Γι αυτό και όταν είμαστε εμπύρετοι νιώθουμε συχνά δίψα και πρέπει να καταναλώσουμε πολλά υγρά.
6)Το μπάνιο αποτελεί ένα αποτελεσματικό «γιατροσόφι» για να ρίξουμε τον ψηλό πυρετό. Προσέξτε όμως η θερμοκρασία του νερού να είναι χλιαρή και όχι καυτή ενώ μπορείτε να προσθέσετε και μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια με αντιπυρετική δράση, όπως είναι η μέντα, το δενδρολίβανο και η ματζουράνα. Για τη σωστή δοσολογία, συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.
7)Σε αντίθεση με την υπερπυρεξία, η υποθερμία αναφέρεται στην ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία του οργανισμού που μπορεί να φτάσει έως τους 35 βαθμούς Κελσίου. Η υποθερμία προκαλείται είτε από χαμηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος είτε από πολύωρη παραμονή μέσα σε νερό ή σε εσωτερικούς χώρους που δεν θερμαίνονται επαρκώς.
8)Μια σπάνια παρενέργεια του πυρετού είναι το λεγόμενο σύνδρομο Reye, που προσβάλλει εφήβους, μικρά παιδιά ή γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έρευνες απέδειξαν (Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής-Διεύθυνση Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων) πώς η ασπιρίνη δεν αποτελεί κατάλληλο αντιπυρετικό γι αυτές τις ομάδες ασθενών καθώς μπορεί σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις να απελευθερωθούν τοξίνες στον ήδη ευάλωτο οργανισμό και να προκληθούν βλάβες στον εγκέφαλο, αναπηρία ή ακόμη και θάνατος.
9)Πυρετός στον οργανισμό δεν προκαλείται μόνο από κάποια ίωση αλλά και από μια σειρά άλλων παραγόντων που θα πρέπει να αναφέρετε στον γιατρό σας. Ανάμεσά τους είναι η ενασχόληση με ζώα, η χρήση απαγορευμένων ουσιών ή μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, οι αλλεργίες, οι μεταγγίσεις αίματος, η έκθεση σε τοξικές ουσίες, τα ταξίδια σε μακρινούς εξωτικούς προορισμούς και η κατανάλωση φαγητού άγνωστης προέλευσης και αμφίβολης υγιεινής (π.χ. άπλυτα ζαρζαβατικά σε μια σαλάτα).
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...