Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2011

Τρισέ: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε,... για την Ελλάδα»


Τρισέ: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για την Ελλάδα»

Με δραματικούς τόνους περιγράφει ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ την κρίση στην ευρωζώνη κάνοντας ειδική μνεία στην ελληνική
περίπτωση.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, την οποία επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, ο κ. Τρισέ σημειώνει ότι εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί πλέον να δέχεται τα κρατικά της ομόλογα ως εχέγγυα από τις ελληνικές τράπεζες
Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια "ξεχωριστή περίπτωση" δεδομένων των ανησυχιών για τα προβλήματα κρατικού χρέους που αντιμετωπίζει, και σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει φθάσει στα όριά της σχετικά με το τι μπορεί να κάνει για την Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ο Trichet δήλωσε πως "η ΕΚΤ έχει φθάσει στα όριά της για το τι μπορεί να κάνει. Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση πλέον να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να στηρίξουν το χρηματοοικονομικό σύστημα για να αποτρέψουν μια οικονομική καταστροφή".
Πρόσθεσε ακόμη πως η ΕΚΤ έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να στηρίξει τις χώρες της ευρωζώνης που επλήγησαν από την κρίση κρατικού χρέους και δεν πρόκειται να υποστηρίξει μέτρα που θα απελευθερώνουν τις κυβερνήσεις από τις ευθύνες που έχουν για να τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους.
"Νομίζω ότι η ΕΚΤ έχει κάνει οτιδήποτε μπορούσε για να ανταποκριθεί στις ευθύνες της σε εξαιρετικές καταστάσεις. Η τελική στήριξη ασφαλώς είναι των κυβερνήσεων", δήλωσε.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...