Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2011

"Μάχη" στη Σιάτιστα για... τη γούνα

Οι γουνέμποροι έχουν πολλά ράμματα για... τη γούνα των Κινέζων εμπόρων
“Παλεύουμε με τον κινέζικο γίγαντα, αντιστεκόμαστε γερά, ενώ πλέον είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παραγωγή γούνας”. Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Σιάτιστας, Δημήτρης Κοσμίδης. 
 
Όπως αναφέρει, έντονη είναι η ανησυχία των εμπόρων του κλάδου, καθώς το κινεζικό εμπόριο έχει “εισβάλει” και σε αυτό τον κλάδο αρκετά δυναμικά τα τελευταία χρόνια. 
 
www.careerjet.grΑν ψάχνεις για δουλειά.
 
Ο κ. Κοσμίδης επίσης τονίζει τους φόβους του, εξαιτίας των νέων οικονομικών μέτρων. Όπως αναφέρει, προγραμματίζεται η κατάργηση του τελωνείου Σιάτιστας, που είναι απαραίτητο για τις εξαγωγές γούνας από την περιοχή, αποφασίστηκε η συγχώνευση του Κέντρου Ελληνικής Γούνας με το Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας και η μετεγκατάσταση του νέου φορέα στην Αθήνα, επιβλήθηκε ο υψηλός φόρος πολυτελείας 37%, ενώ καθυστερεί η προώθηση του brand name της ελληνικής γούνας.  Εξάλλου, όπως αναφέρει, θα έπρεπε να μελετηθεί η κατάργηση visa για Ρώσους που αποτελούν μεγάλη αγορά για την ελληνική γούνα. 
 
Οι γουναράδες της Σιάτιστας συγκεκριμένα βρίσκονται στην κορυφή του εμπορίου γούνας, με πάνω από 500 επιχειρήσεις να ασχολούνται με τη συγκεκριμένη βιοτεχνία. Σημειώνεται ότι μετά τον τουρισμό και τη ναυτιλία, το εμπόριο γούνας από την περιοχή είναι πρώτο σε εξαγωγές στη Ρωσία και στις γειτονικές χώρες της και τέταρτο στην Κίνα. Όμως, εν μέσω μιας κρίσιμης οικονομικής κατάστασης, οι επιχειρηματίες φοβούνται ότι οι επιχειρήσεις τους θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πλήγμα. 
 
Σε μια προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη, σημειώνεται ότι ο ίδιος ο κ. Κοσμίδης μετέτρεψε τα τελευταία χρόνια σε κέντρο της ελληνικής γούνας το Ντουμπάι, στοχεύοντας στους εύπορους Ρώσους τουρίστες, ενώ ο σύνδεσμος είχε υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, η οποία όμως απορρίφθηκε και τώρα αναζητεί ιδιωτικά κεφάλαια. 
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...