«Δεν τα πάω καλά με τον χρόνο και κάνω ό,τι μπορώ για να βελτιώσω την
εμφανισή μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι τρέφω αυταπάτες για τις δυνατότητες
που υπάρχουν κάθε φορά και γνωρίζω καλά τα περιθώρια... νίκης που έχω».
Η Μαρία Ψωμιάδου είναι 44 ετών και πριν από μερικές ημέρες υποβλήθηκε σε επέμβαση πλαστικής χειρουργικής με τη νέα
μέθοδο που χρησιμοποιείται πια
και στην Ελλάδα. Η Μαρία Ψωμιάδου είναι 44 ετών και πριν από μερικές ημέρες υποβλήθηκε σε επέμβαση πλαστικής χειρουργικής με τη νέα
Τα βλαστοκύτταρα είναι η τρίτη μέθοδος που δοκιμάζει στην αναμέτρησή της με τον χρόνο. «Έχω κάνει botox και υαλουρονικό οξύ. Όταν έμαθα για την καινούργια τεχνική θέλησα να τη δοκιμάσω εφόσον δεν χρησιμοποιείται κάτι ξένο προς τον οργανισμό του ανθρώπου αφού τα βλαστοκύτταρα τα παίρνουν από το αποθηκευμένο λίπος της κοιλιάς μας και τα εμφυτεύουν στα σημεία που θέλει ο καθένας».
Η κ. Ψωμιάδου εφάρμοσε τη μέθοδο στο πρόσωπό της και για να σβήσει κάποιες ρυτίδες. Όπως επισημαίνει, «ξέρω ότι δεν μπορώ να πάω τον χρόνο πίσω, θέλω όμως να φροντίζω και να περιποιούμαι τον εαυτό μου. Η ωραία εικόνα στη σημερινή εποχή είναι σύμμαχός μας. Μας δίνει κάποιους πόντους παραπάνω».
Τονίζει επίσης ότι όσοι επιχειρούν να εφαρμόσουν οποιαδήποτε τεχνική κοσμητικής ιατρικής δεν πρέπει να ξεχνούν πως «είναι ωραίο και θεμιτό να βελτιώνουμε την εικόνα μας, αυτό μας ανεβάζει και ψυχολογικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θέλουμε να γίνουμε κάποιοι άλλοι»!
Από τους πρώτους πλαστικούς χειρουργούς που εφαρμόζουν τη μέθοδο με τα βλαστοκύτταρα είναι ο Θόδωρος Βουκίδης, ο οποίος επισημαίνει: «Οι δυνατότητες που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση βλαστοκυττάρων, τόσο στην Ιατρική όσο και στην αισθητική χειρουργική, ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως. Είναι σαν να μπαίνουμε στο Ολυμπιακό Στάδιο από μια πορτούλα».
Ο κ. Βουκίδης συμπληρώνει πως οι πρώτες εφαρμογές της μεθόδου και μάλιστα με θεαματικά αποτελέσματα έγιναν στη θεραπευτική ιατρική. Όπως επισημαίνει, βλαστοκύτταρα είναι τα εμβρυϊκά- τα οποία παίρνουν με τη συναίνεση των γονιών από τον ομφάλιο λώρο και αποθηκεύονται σε εξειδικευμένες τράπεζες, που αναλαμβάνουν να τα φυλάξουν έναντι ενοικίου. «Αυτά είναι τα λεγόμενα πολυδύναμα, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενειών όπως η λευχαιμία και μορφές καρκίνου»- και των ενηλίκων.
«Υπάρχουν στο σώμα μας πάρα πολλοί ιστοί, οι οποίοι έχουν πολλά βλαστοκύτταρα. Ο ιστός με τα περισσότερα βλαστοκύτταρα είναι το αποθηκευτικό λίπος. Περίπου όμως 200 φορές περισσότερα βλαστοκύτταρα έχει αποδεχθεί ότι υπάρχουν στην κοιλιά. Θεωρητικά, μπορούμε να διατηρήσουμε τα βλαστοκύτταρα στο υγρό άζωτο για πάντα. Είναι όμως σχετικά καινούργια εφαρμογή και δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τα βλαστοκύτταρα 20, 30 ή 40 χρόνια. Πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει νομοθεσία η οποία αφορά τη χρήση των βλαστοκυττάρων».
«Ας αρχίσουμε από το ερώτημα: Τα μωρά όταν γεννιούνται, τα ρωτάει κανείς αν θέλουν να δώσουν τα βλαστοκύτταρά τους; Βασίζεται στην καλή πρόθεση των γονέων, οι οποίοι καταψύχουν βλαστοκύτταρα για να τα χρησιμοποιήσουν αν και όποτε χρειαστεί».
Εξηγώντας τη νέα τεχνική που εφαρμόζει στο ιατρείο του ο κ. Βουκίδης υποστηρίζει ότι πρόκειται για τελείως ακίνδυνη διαδικασία, αφού «δεν υπάρχει παρενέργεια. Από τον λιπώδη ιστό, της κοιλιάς συνήθως, παίρνουμε τα βλαστοκύτταρα και τα τοποθετούμε στα επιθυμητά σημεία.
Στην κοσμητική ιατρική γίνεται κυρίως για το σβήσιμο των ρυτίδων». Δεν είναι όμως και η μοναδική χρήση αφού η συγκεκριμένη μέθοδος έχει πολλαπλή εφαρμογή. Σύμφωνα με τον κ. Βουκίδη, «τα βλαστοκύτταρα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του πάχους πέους. Επίσης, μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις με έντονη τριχόπτωση. Αν κάποιος έχει έστω και λίγη τριχοφυΐα, με την τοποθέτηση των βλαστοκυττάρων αποκτά και πάλι μαλλιά».
«Χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη»
«Η μέθοδος με τα βλαστοκύτταρα είναι ασφαλής μέθοδος αφού προέρχεται από τον ίδιο μας τον οργανισμό, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να βεβαιωθούμε ότι τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και μόνιμα», επισημαίνει ο κ. Απόστολος Γαϊτάνης, πλαστικός χειρουργός.
Αν και ο ίδιος γνωρίζει τη συγκεκριμένη μέθοδο εν τούτοις δεν την εφαρμόζει ακόμη αφού όπως ισχυρίζεται είναι νωρίς ακόμη: «Αν και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια ασφαλή τεχνική, θα ήθελα να περάσει λίγος καιρός ακόμη».
Το ανθρώπινο σώμα, εξηγεί ο κ. Γαϊτάνης, διαθέτει μέτριες έως σημαντικές ποσότητες λιπώδους ιστού σε διάφορα σημεία όπως κοιλιά και περιφέρεια. «Με τις νεώτερες εξελίξεις μπορούμε από τον λιπώδη αυτόν ιστό του ασθενούς να παράγουμε μεγάλο αριθμό αρχέγονων κυττάρων, δηλαδή βλαστοκύτταρα.
Στη συνέχεια ο λιπώδης αυτός ιστός εμπλουτισμένος με τα βλαστοκύτταρα μπορεί να τοποθετηθεί σε καινούργια σημεία του ιδίου ανθρώπου για να βελτιώσει την εμφάνισή του, π.χ. να γεμίσει το άδειο πρόσωπο, να μεγαλώσει το στήθος ή να γεμίσει τις γάμπες.
Μία άλλη μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της εμφάνισης του προσώπου έχει να κάνει με τη χρήση αίματος του ασθενούς και τη χρήση αυξητικών παραγόντων που υπάρχουν μέσα στο αίμα για την έγχυσή τους στο πρόσωπο σε διάφορα σημεία με σκοπό την ανανέωση. Και αυτή η μέθοδος χρειάζεται να δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου».
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου