Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2011

Η Ελλάδα χάνει έδαφος,... στην πληροφορική


Η Ελλάδα χάνει έδαφος στην πληροφορική

H Ελλάδα χάνει έδαφος στην παγκόσμια κλίμακα ανταγωνιστικότητας της Βιομηχανίας Πληροφορικής, σύμφωνα με τα από τα αποτελέσματα
παγκόσμιας μελέτης του Economist Intelligence Unit, την έκδοση της οποίας ανακοίνωσε σήμερα η Business Software Alliance (BSA).

Οι ΗΠΑ και άλλες ηγέτιδες χώρες διατηρούν τα σκήπτρα ενώ δύναμη αποκτούν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Στην παγκόσμια κλίμακα, η Ελλάδα κατέβηκε τέσσερις θέσεις φτάνοντας στην 36η, καθώς σημείωσε πτωχή πρόοδο σε τρεις κατηγορίες: τη στήριξη του τομέα πληροφορικής, την έρευνα και ανάπτυξη και την υποδομή του κλάδου πληροφορικής.
Ωστόσο, διατήρησε δυναμική θέση στις κατηγορίες του νομικού περιβάλλοντος και του ανθρώπινου δυναμικού.

Στην κορυφή του Δείκτη βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Φινλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία και η Αγγλία.

"Η αρνητική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας των τελευταίων δύο ετών είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για την ολίσθηση της χώρας στην φετινή κατάταξη. Ο δημόσιος αλλά και ο ιδιωτικός τομέας περικόπτουν συνεχώς τις επενδύσεις τους σε τομείς όπως η έρευνα & ανάπτυξη αλλά και την στήριξη τους στις πατέντες μηχανολογικών εξαρτημάτων Η/Υ. Παρ' όλο που στην κατηγορία για την υποστήριξη του κλάδου της πληροφορικής η πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια έχει ενδυναμωθεί (υπάρχει δηλαδή μεγαλύτερη πρόσβαση σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση για επενδύσεις), η ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχει σχετικά εγκαταλειφθεί καθώς επίσης και οι δαπάνες για τις δημόσιες συμβάσεις που έχουν υποστεί σημαντική μείωση",τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της BSA Ρόμπερτ Χόλιμαν

Όπως επισημαίνει ο κ. Χόλιμαν, οι διαμορφωτές νομικών πλαισίων στην Ελλάδα έχουν ήδη θεσμοθετήσει ένα αυστηρό νομικό περιβάλλον όπου η πνευματική ιδιοκτησία όχι μόνο προστατεύεται αλλά και ο νόμος εφαρμόζεται με την πρόσφατη κινητοποίηση της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ. Επίσης στην κατηγορία του Ανθρώπινου Δυναμικού, η χώρα κατατάσσεται στην 16η θέση της πρώτης 20άδας γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός άρτια καταρτισμένων και μορφωμένων ανθρώπων που είναι έτοιμοι να προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους στην πληροφορική.
"Είναι ξεκάθαρο πως το κράτος οφείλει να επενδύσει στην υποδομή και την έρευνα & ανάπτυξη, ώστε να δημιουργήσει ένα σταθερό και πολλά υποσχόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδυτών. Από τη διεθνή εμπειρία γνωρίζουμε ότι αξίζει η προσπάθεια" δηλώνει ο κ. Χόλιμαν.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...