Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2011

Τρισέ: Η Ελλάδα μπορεί,... να αποφύγει την χρεοκοπία


Τρισέ: Η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την χρεοκοπία 

θεωρεί ότι απαιτούνται μεγάλες προσαρμογές της ελληνικής οικονομίας και απευθύνει έκκληση για ενίσχυση του EFSF
Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες προσαρμογές για να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, αλλά οι προσαρμογές αυτές δεν προϋποθέτουν ούτε οδηγούν σε μια χρεοκοπία της χώρας, εκτίμησε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Διότι απλούστατα, κατά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η συμφωνία της 21ης Ιουλίου μπορεί να εφαρμοστεί ως έχει. Ο γάλλος ευρωτραπεζίτης δεν διευκρινίζει αν κάνοντας λόγο για «μεγάλες προσαρμογές» εννοεί μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
«Μια πολύ μεγάλη προσαρμογή είναι αναγκαία για την Ελλάδα προκειμένου να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, για να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας, για να προωθήσει την ανάπτυξη και να τονώσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», σημειώνει σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Express ο Τρισέ.
Στη συνέντευξη, που αναμεταδίδει η ιστοσελίδα της ΕΚΤ, ο γάλλος ευρωτραπεζίτης ερωτάται αν η Ελλάδα είναι ικανή να αποφύγει μια χρεοκοπία. «Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα και οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στις 21 Ιουλίου μπορούν να αποτρέψουν το σενάριο που αναφέρατε και εμείς ανέκαθεν προειδοποιούσαμε τις κυβερνήσεις να μην το υποστηρίζουν», είπε χαρακτηριστικά ο Τρισέ.
Τέλος, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ (τον επόμενο μήνα θα παραδώσει την σκυτάλη στον ιταλό Μάριο Ντράγκι) είπε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του Ταμείου διάσωσης των υπερχρεωμένων της περιοχής «μέσω της αύξησης της δυνατότητας χρηματοδότησης του Ταμείου». Ο Τρισέ δεν διευκρίνισε αν τάσσεται υπέρ της χρηματοδότησης και των ευρωπαϊκών τραπεζών από το EFSF, όπως ζητεί η γαλλική κυβέρνηση.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...