Τετάρτη, Οκτωβρίου 19, 2011

Οριστική ρήξη,... Παπανδρέου - Σαμαρά


Οριστική ρήξη Παπανδρέου - Σαμαρά 

Εκλείπει κάθε προοπτική συγκυβέρνησης και ως μόνη λύση προβάλλουν οι πρόωρες εκλογές
Αθήνα Οριστική είναι πλέον η ρήξη στις σχέσεις του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν -σε έντονο ύφος- αργά το πρωί της Τετάρτης. Μετά την εξέλιξη αυτή δεν υπάρχει καμία προοπτική συγκυβέρνησης και η μόνη λύση, όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη και από τα δυο
κόμματα, είναι μια εκλογική αναμέτρηση.


«Η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει είναι οι πρόωρες εκλογές» λένε χαρακτηριστικά. Η αρνητική απάντηση που έδωσε ο κ. Σαμαράς στον πρωθυπουργό στο αίτημά του να πάνε μαζί στις Bρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής και να έχουν κοινή στάση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης.

«Αν άλλωστε εγώ γυρίσω και σε συκοφαντώ όπως είπες, τότε τον συκοφάντη τι τον θες μαζί σου, για επικοινωνιακό τέχνασμα;» ήταν η πιο χαρακτηριστική φράση του κ. Σαμαρά που σημάδεψε μια ακόμα επεισοδιακή συνομιλία τους.

Από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν έκδηλη η απογοήτευση από την εξέλιξη, τόσο της χθεσινής συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον κ. Σαμαρά, όσο και από τη σημερινή τους συνομιλία.

«Ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ αποτελούν την μοναδική περίπτωση αντιπολίτευσης σε όλη την Ευρώπη που δεν αναλαμβάνει στοιχειωδώς τις ευθύνες της για να βοηθήσει τη χώρα της» ανέφερε με έμφαση ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» επεσήμανε σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος στον Πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό καθώς έχουν τελείως διαφορετική φιλοσοφία και αντίληψη.

«Όταν ένας Πρωθυπουργός και ένας αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνε μαζί στο εξωτερικό, σημαίνει ότι εμφανίζονται στους ξένους με μια κοινή θέση για κάτι που ζητάνε ή διαπραγματεύονται» του είπε ο κ. Σαμαράς και ρώτησε τον κ. Παπανδρέου: «Εσύ τι ζητάς; Τι εθνική γραμμή έχεις; Έδωσες χθες καμία εθνική γραμμή; Θα δεσμεύσω όλη τη χώρα για κάτι που δεν ξέρω; Πρώτα απ όλα έχουμε συμφωνήσει σε τίποτα μαζί;».

Διχογνωμία για τη διαπραγμάτευση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του επεσήμανε τη διχογνωμία που υπάρχει και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τις διαφορετικές αντιλήψεις που διατυπώνονται για πολλά θέματα.

«Εδώ ούτε με τους υπουργούς σου δεν έχεις κοινές θέσεις και διαφωνείτε για την οικονομική σου πολιτική. Πού ξέρω εγώ στο παρασκήνιο τι έχεις συμφωνήσει. Εδώ δεν μας έχεις δώσει ούτε τις επιστολές που έστειλες στο ΔΝΤ και στις ζητήσαμε, θέλεις να νομιμοποιήσω αυτά που δεν ξέρω;» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Θα πάω με κλειστά χαρτιά να συμφωνήσω σε ό,τι ήδη έχεις εκεί συμφωνήσει; Και τι διαπραγματεύσεις κάνετε; Αυτά που είπε ο Βενιζέλος ότι ξεκινάει σήμερα».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, επεσήμαναν ότι ο κ. Σαμαράς είχε συνεχώς ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις, τόσο από τον Πρωθυπουργό, όσο και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, ενώ υπήρξε και πληροφόρηση σε υπηρεσιακό επίπεδο. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη τον κ.Σαμαρά ο οποίος παρουσία στενού του συμβούλου ενημερώθηκε πλήρως για την κατάσταση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Πρωθυπουργός τόνισε στον κ. Σαμαρά ότι δεν έχει κλείσει τίποτα στη διαπραγμάτευση που γίνεται στις Βρυξέλλες. «Είναι ανοικτά όλα τα σημαντικά ζητήματα και ότι εάν δεχόταν να πάνε σε κοινή διαπραγμάτευση θα είχε καθημερινή ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα».

«Εγώ θα πάω στις Βρυξέλλες, αλλά μόνος μου»

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε στον κ. Παπανδρέου ότι αυτός θα πάει στις Βρυξέλλες και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία μετέχουν και οι περισσότεροι αρχηγοί κρατών θα υποστηρίξει τις θέσεις του για μια αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που θα δώσει προοπτική ελπίδας και ανάκαμψης της χώρας.

«Θα πάω στις Βρυξέλλες και θα κάνω το εθνικό μου καθήκον. Αυτό που έκανα ενάμιση χρόνο και εσείς πάντα χαιρόσασταν όταν διαφωνούσαν μαζί μου. Και εχθές ακόμα αυτά που είπες στο κοινοβούλιο όταν με καθύβριζες, και όταν εμείς μιλούσαμε ο Βενιζέλος μας έβριζε στη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Η άρνηση του κ. Σαμαρά ήταν σαφής και κατηγορηματική και του υπογράμμισε με έμφαση: «Άρα θα πάω Βρυξέλλες αλλά όχι μαζί σου. Δεν βοηθιέται έτσι η χώρα, και η δημοκρατία πρέπει να έχει εναλλακτικές λύσεις. Να κάψω την προοπτική της χώρας για μια άλλη λύση;».

Σε αρκετά σημεία της συνομιλίας τους υπήρξε ένταση και μάλιστα ο κ. Σαμαράς επέκρινε τον Πρωθυπουργό για τις κατηγορίες ότι η ΝΔ μιλάει για…«Γουδή». «Και κάτι ακόμα, το Γουδί να ρωτήσεις ποιος το είπε και σίγουρα όχι εγώ...» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

«Αρνείται να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια»

Με επιθετικό τόνο ο κ. Μόσιαλος άσκησε κριτική στον κ. Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ με προφάσεις και υπεκφυγές, αναζητεί άλλοθι για να αρνηθεί για ακόμη μια φορά να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην εθνική προσπάθεια που κάνει η χώρα με τις θυσίες του Ελληνικού λαού.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, ο Πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ τον ενημέρωσε, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρότεινε κοινή στάση και δράση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως διεθνώς.

Παράλληλα ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός, πρότεινε στον κ. Σαμαρά να τον συνοδεύσει στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Ο κ. Σαμαράς επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Σήμερα απάντησε αρνητικά» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος και συμπλήρωσε στον ίδιο επιθετικό τόνο: «Ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ αποτελούν την μοναδική περίπτωση αντιπολίτευσης σε όλη την Ευρώπη που δεν αναλαμβάνει στοιχειωδώς τις ευθύνες της για να βοηθήσει τη χώρα της».

«Ας σοβαρευτούν στην κυβέρνηση»

Από τη ΝΔ επισημαίνουν μια -κατ' αυτούς- ανακρίβεια, υποστηρίζοντας με έμφαση ότι ουδέποτε ο Πρωθυπουργός έθεσε στη χθεσινή τους συνάντηση θέμα κοινής τους παρουσίας στη Σύνοδο της ΕΕ.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκης αντέδρασε άμεσα και επέκρινε τον κ. Μόσιαλο για το ύφος και το περιεχόμενο της ανακοίνωσής του.

«Ο κ. Μόσιαλος, προφανώς, μπέρδεψε το περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης με το περιεχόμενο του σημερινού τηλεφωνήματος. Γιατί χθες δεν υπήρξε καμία πρόταση για Βρυξέλλες. Επιτέλους, ας σοβαρευτεί!» δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

Ομως, από την κυβέρνηση επιμένουν κατηγορηματικά ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της κοινής παρουσίας τους στις Βρυξέλλες και θεωρούν πως η αξιωματική αντιπολίτευση ουσιαστικά ψεύδεται.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...